Forrás: Index

Index/MTI

Hugo Chávez venezuelai és Bassár el-Aszad szíriai elnök elutasítja az imperializmust, valamint az Egyesült Államok és Izrael közel-keleti agresszióját, jelentették be damaszkuszi megbeszélésük után. Chávezt népünnepély fogadta, a helyi lapok szerint népszerűsége nem marad el a hazájában tapasztalttól.

Venezuela és Szíria összefog az Egyesült Államok “hegemonisztikus törekvéseivel” szemben, jelentette be a megállapodást szerdán a két ország elnöke, Hugo Chávez és Bassár el-Aszad Damaszkuszban. Chávez Kínából jövet kedd este érkezett Szíriába kétnapos látogatásra a két ország közötti kapcsolatok megszilárdításának szándékával, miközben Damaszkusz az utóbbi időben nemzetközileg egyre inkább elszigetelődik. Chavez szír kollégájához hasonlóan egyre szorosabb kapcsolatokat ápol Iránnal és további közel-keleti országokkal, míg az Egyesült Államokkal és Izraellel egyre feszültebb helyzet kezd kialakulni.

Történelmi jelentőségű látogatás

“Azonos az álláspontunk Szíriáéval, elutasítjuk az imperializmust és az amerikai birodalom hegemonisztikus törekvéseit, közel-keleti agresszióját” – jelentette ki megérkezésekor újságírók előtt a venezuelai elnök. A szíriai államfő azt mondta, hogy Damaszkusz és Caracas álláspontja nagyon közel áll egymáshoz a nemzetközi kérdésekben, mindketten elutasítják, hogy “egypólusú” legyen a világ, tette hozzá. Aszad megköszönte Cháveznak, hogy kiáll a közel-keleti arab népek mellett, és történelmi jelentőségűnek nevezte szíriai látogatását.

A kemény Washington-ellenes állásfoglalásairól ismert venezuelai vezető, mint arról a damaszkuszi sajtó cikkezett, az arab világban éppen olyan népszerű, mint saját hazájában. Szerdai látogatásakor transzparensekkel várták, zászlókkal köszöntötték érkezésekor, tömegek éltették őt az utcán, jelentette az AP.

Energia és kultúra

Hivatalos források szerint a felek regionális ügyekről és a két ország kapcsolatairól tárgyalnak egymással. “Megállapodásokat kötnek az olajról, az energiáról és a kultúráról” – közölték a források.

Chávez érkezése előtt Aszad “igen pozitívnak” értékelte álláspontját a Közel-Keletről. A venezuelai elnök egy kínai sajtóértekezletén azzal vádolta Izraelt, hogy népirtást vitt végbe Libanonban, és azt mondta, hogy az izraeli vezetőket nemzetközi törvényszék elé kellene állítani az ország “fasiszta magatartása” miatt. Már korábban kilátásba helyezte, hogy Caracas megszakítja diplomáciai kapcsolatait a zsidó állammal, miután Izrael – egyoldalúnak találva a venezuelai álláspontot a Hezbollahhal vívott háború ügyében – hazahívta caracasi nagykövetét.

Chávez rendszeresen azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy el akarják őt távolítani a hatalomból, és a CIA bevetésével tervezik megdönteni a venezuelai kormányt. Az amerikai álláspont szerint Chávez ugyan veszélyezteti a demokráciát, de George W. Bush és kormánya visszautasítja azokat a feltételezéseket, hogy meg akarnák buktatni a baloldali vezetőt.

Comments are closed.