Forrás: MNO

A német nyelvterület sajtószemléje

2006. augusztus 30. 9:23

Keresztes Lajos

A Junge Weltben arról olvashatunk, hogy a most beterjesztett konvergenciaprogramból kiviláglik, a kormány számára már nem fontos az uniós fizetőeszköz bevezetése. A Der Standard a felvidéki magyarverésekkel foglalkozik. A Der Spiegel szerint a legutóbbi libanoni háború példátlan Izrael ellenességet teremtett Németországban. A Die Welt annak jár utána, hogy egy szaklapban “elkövetett” olvasói levél lehet-e rasszista alapozású gyűlöletbeszéd.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali német hírmagazin “Abszolút zsidóellenes hangulat” címmel készített interjút Charlotte Knobloch-hal a Zsidók Németországi Központi Tanácsának elnök-asszonyával.

Knobloch szerint a közel-keleti konfliktus új lendületet adott a németországi antiszemitizmusnak. Ma megfigyelhető egy abszolút zsidó- és Izrael-ellenes hangulat. Tüntetéseken olyan plakátok láthatóak, melyeken az áll “Izrael – Gyermekgyilkos”. A rendőrség beavatkozása ilyenkor elmarad, s azokat az embereket, akik nem, vagy alig foglalkoznak a kérdéssel, azokat ezek negatívan befolyásolják. Ez adja az alapját ennek a jól kitapintható Izrael-ellenes hangulatnak. A tanács például most szervez egy jótékonysági koncertet és még ezzel kapcsolatban is érkeznek elutasító, antiszemita levelek. Mindent összemosnak, Németország zsidó polgárait száz százalékig belevonják a jelenlegi közel-keleti konfliktusba. S azok a politikusok, akik jól átgondolt szavakkal csatlakoznak ehhez a hangulathoz, most ebből a konjunktúrából profitálnak.

Az elnök-asszony szerint ilyen konjunktúra-lovag például Oskar Lafontaine. A Baloldali Párt-PDS frakcióvezetője nem kifejezetten törekszik a közel-keleti katasztrófa szakszerű megítélésére. De Knobloch közéjük számítja a szociáldemokrata fejlesztési miniszter-asszonyt Heidemarie Wieczorek-Zeult is. Ezen személyek támogatják a németországi zsidóellenes légkör kialakulását. S az elnök-asszony szerint ezt ilyen erős formában még nem tapasztalta. Ez a hangulat a nyilvánosság előtt ma sokkal erősebben érzékelhető, mint korábban. Mára a társadalom minden rétegében megfigyelhető. Remélem, fogalmazott Knobloch, hogy minden demokratikus párt közös fellépése képes lesz ezt a folyamatot visszaszorítani. Ellenkező esetben Németországgal kapcsolatos minden pozitív gondolat megkérdőjeleződik. Mint mondotta, kipakolta a bőröndjét és többé nem kívánja újra becsomagolni.

Der Standard (derstandard.at)

A baloldali osztrák napilapban Gregor Mayer Brutális támadások a magyarok ellen című cikkében foglalkozik a felvidéki helyzettel.

Amióta a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt, a baloldali populista Robert Fico kabinetjében kormánytényezővé emelkedett, azóta magyar szempontból Szlovákiában agresszívebbé vált a közhangulat.

A pénteki nyitrai támadást követően szombaton egy 19 éves magyar fiatalt bántalmaztak Diószegen, mert magyarul beszélt a barátnőjével. Az áldozat szerint a tettesek azt kiáltották: “Még biztosan nem tudod, hogy hol lakik Ján Slota!” Ebben az esetben a szlovák hatóságok nem látnak rasszista motívumot, hanem az ügyet egyszerű kocsmai verekedéssé kisebbítik. Magyarországon az erőszakcselekményekre hevesen válaszoltak. A szlovákok (!) tizenkét százaléka tartozik a magyar kisebbséghez.

A szocialista Gyurcsány Ferenc a hétvégén már keményebben fogalmazott: “A szellem kiszabadult a palackból”. Kollégájának, Ficonak “szakítania kell a hallgatás politikájával”. Ha politikai erők nyíltan magyar, roma, vagy idegenellenességet prédikálnak és kormányzati tényezők lehetnek, akkor nem szabad azon csodálkozni, ha ezt egyesek az etnikai erőszak engedélyezésének tekintik – mondta Gyurcsány.

Valóban, Fico mindeddig nem határolódott el világosan az erőszakcselekményektől. “Ilyesmi bárhol történhet”. Az ügyet nem szükséges felfújni” – vélekedett. Csak hétfőn volt hajlandó a pozsonyi kormány határozottan elítélni az erőszakcselekményeket.

Junge Welt (jungewelt.de)

A radikális baloldali napilapban Tomasz Konicz Távolban az euró című cikkében elmélkedik a közös európai fizetőeszköz bevezetésének esélyeiről.

A lap Magyarország kapcsán megjegyzi, a lengyel Gazeta Wyborcza a közelmúltban idézte a Világbank közgazdászait, akik szerint Budapest képtelen lesz 2014 előtt teljesíteni az euróövezethez csatlakozás feltételeit. A költségvetési hiány és az államadósság Magyarországon fenyegető méreteket öntött. A “DBResearch” – a Deutsche Bank tanácsadó intézete – szerint, Magyarország államadóssága 2006-ban eléri a GDP 70 százalékát, a költségvetési hiány a tíz százalékot. A budapesti kormány egy olyan konvergenciaprogramot készített, melynek lehetővé kellene tennie, hogy az ország 2009-re közeledjen az euró stabilitási paktumban előírt feltételekhez. Kíméletlen megszorításoknak, valamint a vállalkozási és fogyasztási adók drasztikus emelésének kell ismét az euró irányába terelnie az országot.

Ami a Német-Magyar Iparkamara tagjait és a többi befektetőt elsősorban felháborítja, az az újonnan bevezetett szolidaritási adó, melyet Magyarországon minden vállalkozásnak meg kell fizetnie. Emilia Skrok a Világbanknak dolgozó közgazdász is sötéten látja az uniós integráció egykori mintadiákjának, Magyarországnak a helyzetét. Budapest számtalanszor elhalasztotta az euróövezetbe történő belépésének hivatalos időpontját, s a mostani konvergenciaprogramban teljesen lemondott egy hivatalos menetrendről. Ez nyilvánvalóan azt jelenti, hogy ezt nem tekinti fontosnak a budapesti vezetés – nyilatkozta Skrok a Gazeta Wyborczanak.

Süddeutsche Zeitung (sueddeutsche.de)

A müncheni baloldali napilapban Peter Münch Veszélyes örvény délen című cikkében foglalkozik az afgán helyzettel.

2001 végén, amikor a nemzetek közössége nevére vette Afganisztánt, akkor létezett egy világos és reményteli cél: Afganisztán megbékítése, újjáépítése és demokratizálása – röviden: a megosztott ország egyesítése.

A nagy ívű célt kezdettől fogva egy paradox stratégiával kívánták elérni, mely visszatükrözte az ország megosztottságát. A NATO által vezetett ISAF békefenntartó erők csak az ország nyugodt, északi részében tevékenykedtek, ott a katonák újjáépítőknek álcázták magukat és élvezték a viszonylagos nyugalmat. A nyugtalan délen és keleten az amerikaiak és britek saját számlájukra folytatták a terror elleni háborút.

Afganisztán megosztott maradt és amikor az idén a NATO végre az egész országra kiterjesztette az ISAF erőket, a németek egy villámgyors akcióval kivonták magukat a veszélyes övezetekből. A maguk számára biztosították a viszonylag nyugodt északi övezet ISAF parancsnokságát, míg délen tovább harcolhattak a britek, a kanadaiak, a hollandok, románok és ausztrálok.

Persze nem lesz ilyen egyszerű a szövetségi kormány számára, annak ellenére, hogy a német biztonsági érdekek érthetőek, hiszen Afganisztán stabilizálására a NATO partnerek együtt vállalkoztak.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív hamburgi lap A szintik és romák feljelentik Németországot című cikkében foglalkozik egy, a német közvéleményt élénken foglalkoztató történettel.

A Szövetségi Köztársaságot először jelentik fel az ENSZ rasszizmus elleni bizottságánál. A Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsa azért fordult a genfi testülethez, mert egy állítólagosan rasszista olvasói levelet nem voltak hajlandóak üldözni a német hatóságok.

A brandenburgi Neuruppinban megjelenő Német Bűnüldözők Lapja 2005 augusztusi száma közölte egy bajor rendőr, Peter Lehrieder levelét. Ebben a fürthi kriminalista leírta a szintik és romák bűnözési technikáit, a csalást, zsebtolvajlást, szociális élősködést, stb. Majd megemlítette, egy cigány elmagyarázta neki, hogy ők úgy élnek a német jóléti államban, mint hal a vízben. A lopást, a csalást és az élősködést legitimálja a nemzetiszocialista korszak üldöztetése, fogalmazott Lehrieder.

A központi tanács feljelentette a levél íróját uszítás miatt. A neuruppini államügyészség ugyanakkor beszüntette a nyomozást, mert véleményük szerint nem bizonyítható, hogy az írás célja a gyűlöletkeltés lett volna. A genfi ENSZ bizottság előtt a feljelentők azt kívánják elérni, hogy megszigorítsák a rasszista alapon elkövetett bűncselekmények büntetési tételeit.

Comments are closed.