Forrás: Híradó

Az unió a hosszú távú gazdasági és politikai reformokat is elő kívánja segíteni

Negyvenkétmillió eurós támogatásról határozott az Európai Bizottság szerdán a libanoni újjáépítés segítésére.

Brüsszel a libanoni kormány kérésének megfelelően egyebek között az infrastrukturális és környezetvédelmi célú helyreállítási munkálatokat, a belső biztonság fokozását, illetve a magánszektor bevonásával a gazdaság újraélesztését segíti. Az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületének külügyi felelőse, Benita Ferrero-Waldner azt is jelezte, hogy az EU a hosszú távú gazdasági és politikai reformokat is támogatni fogja, és ezt az elkötelezettséget is jelzi a most bejelentett segély. Az unió a csütörtöki stockholmi felajánlási konferencián is megerősíti a támogatást.

Brüsszelben ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy Libanon belső helyzetének sikeres helyreállásához a kulcs a független kormány tevékenységének és hatalmának biztosítása. A fizikai újjáépítés sikeréhez tartós békére van szükség – szögezte le Ferrero-Waldner.

Korábban az unió már 50 millió eurót jóváhagyott humanitárius segítségre, míg 11 millióval segítette több ezer nem EU-állampolgár kimenekítését is. Külön segítséget nyújt a libanoni partoknál egy izraeli támadást követően keletkezett olajszennyeződés megtisztítására.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.