Forrás: HVG

Az EU-tagállamok katonái alkotják a libanoni-izraeli tűzszünet betartására felügyelő, 2 ezerről 15 ezer fősre bővítendő ENSZ békefenntartó kontingens (UNIFIL) gerincét – állapodtak meg az uniós külügyminiszterek múlt héten Brüsszelben, Kofi Annan ENSZ-főtitkár jelenlétében. A katonai felajánlásokban Olaszország viszi a prímet: a műveletben való aktív részvételt politikai presztízskérdésként kezelő baloldali római kormány a múlt hét elején habozás nélkül bejelentette, hogy kész 2500 kék sisakost küldeni Dél-Libanonba. Az 1978-ban felállított UNIFIL létszámának felemelését és mandátumának kiterjesztését is magában foglaló 1701-es biztonsági tanácsi határozat egyik élharcosa, Franciaország viszont csak némi habozás után – a brüsszeli tanácskozás előestéjén – közölte, hogy kétszáz helyett mégis 2 ezer katonával járul hozzá a misszióhoz, amelyben egyébként jelenleg kétszáz francia teljesít szolgálatot. Az UNIFIL francia parancsnoka így megbízatása 2007. februári lejártáig a helyén marad, utána pedig már egy olasz tábornok tölti be a tisztséget.

A sokáig kétértelmű párizsi hozzáállásnak annyi haszna talán volt, hogy más tagállamok is bátrabb felajánlásokat tettek: Spanyolország több mint ezer, Belgium mintegy négyszáz, Lengyelország 250, az EU soros elnökségét ellátó Finnország, Svédország és – az Európai Gazdasági Térség tagjaként – Norvégia együtt félezer békefenntartót küld a térségbe. Németország egyelőre csak haditengerészeti erőkkel kíván részt venni, csakúgy, mint Dánia, Görögország és Nagy-Britannia. Pozsony, Ljubljana, sőt az EU-tagságra váró Szófia és Bukarest is jelezte szándékát, Budapest pedig valószínűleg napokon belül dönt a részvételről. Az EU összesen 5600-6900 katonát ajánlott fel eddig, ebből 3-4 ezer akár már szeptember első napjaiban, a többi pedig két-három hónapon belül elfoglalhatja helyét Dél-Libanonban. Az ENSZ azt szerette volna, ha augusztus 28-áig legalább 3500 új kék sisakos érkezett volna a válságövezetbe.

Nem világos egyelőre, hogy mely országok adják az UNIFIL nagyobbik felét, erről talán még a héten megegyezés születik az ENSZ New York-i székhelyén. Lapzártánkig csak négy ázsiai állam jelentkezett: Banglades 1500, Indonézia és Malajzia ezer-ezer, míg Nepál egy zászlóaljnyi katonát bocsátana az ENSZ rendelkezésére, ám közülük csak Nepálnak van diplomáciai kapcsolata Izraellel. Annan hétfőn nagy reményekkel indult 11 naposra tervezett közel-keleti körútjára, amelynek során Libanon, Izrael és a palesztin területek mellett Jordániába, Szíriába, Iránba, Szaúd-Arábiába, Egyiptomba, Törökországba és Katarba is ellátogat. A brüsszeli áttörés után az ENSZ-főtitkár elsősorban az uniós tagjelölt Törökország békefenntartóira számít, de a hírek szerint Jordánia és Marokkó is fontolgatja a részvételt.

Comments are closed.