Forrás: Index

Index/MTI

A libanoni kormányfő, Fuád Szinjóra csak akkor hajlandó a békéről tárgyalni Izraellel, ha a zsidó állam teljesíti az Arab Liga 2002-es csúcstalálkozóján megfogalmazott tervezetben foglaltakat. Az izraeli miniszterelnök, Ehud Olmert továbbra is egy kétoldalú békemegállapodást támogatna. A libanoni kormány a konfliktus alatt szétlőtt házak tulajdonosainak támogatásáról döntött, a nemzetközi közösség is tetemes összegeket juttatna a háború sújtotta övezetbe.

Bármiféle közvetlen érintkezést elutasít Izraellel Fuád Szinjóra libanoni kormányfő, akinek szerdai kijelentése szerint Libanon lesz az utolsó arab ország, amelyik valaha is békeszerződést ír alá a zsidó állammal. “Egyértelművé szeretném tenni, hogy nem törekszünk semmiféle megállapodásra egészen addig, amíg nem jön létre egy arab kezdeményezésű, igazságos és átfogó béke” – közölte a kormányfő bejrúti sajtótájékoztatóján.

Szinjóra szavai arra a tervezetre utalnak, amely az Arab Liga 2002-es bejrúti csúcstalálkozóján született meg. A terv felszólítja Izraelt, hogy juttassa vissza mindazokat a területeket, amelyeket az 1967-es háborúban foglalt el, felszólít továbbá jeruzsálemi székhelyű palesztin állam létrehozására, illetve a palesztin menekültek ügyének rendezésére. Izrael régóta próbálja tető alá hozni a békeszerződést Libanonnal, de Bejrút addig nem hajlandó ebben partner lenni, amíg a zsidó államnak megoldatlan marad a konfliktusa a palesztinokkal és Szíriával, írja az AP.

Reménykednek és bizakodnak

Ehud Olmert izraeli kormányfő szerda délelőtt reményét fejezte ki, hogy az augusztus 14-e óta érvényben lévő tűzszünet Izrael és Libanon új kapcsolatainak sarokköve lesz, valamint hogy közvetlen kapcsolatok létesülnek az izraeli és a libanoni kormány között. Szinjóra erre válaszul utasította el a két kormányzat közötti közvetlen érintkezés és a kétoldalú békemegállapodás lehetőségét. A libanoni kormányfő arról beszélt, hogy kormánya vissza akar térni az 1949-es fegyverszüneti megállapodáshoz, amely hivatalosan lezárta az Izrael állam létrejöttét követő arab-izraeli háborút.

Fuád Szinjóra bízik abban, hogy a Libanon elleni izraeli légi és tengeri blokádot hamarosan feloldják, ehhez komoly szerepet szán a Libanonba és Izraelbe is ellátogató Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak, akinek segítségével szerinte “pár napon belül” feloldhatják az izraeli blokádot.

A Hezbollah egyik minisztere, Mohamed Fnejs, aki az ipari és energetikai tárca vezetője, szintén szerdán kijelentette, hogy a szélsőséges síita szervezet nem fogja feltételek nélkül szabadon engedni a két túszul ejtett izraeli katonát. Szabadságuk csak fogolycsere útján képzelhető el, írja az AP.

Megkezdődött a károk rendezése

A libanoni miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a kormány minden szétlőtt ház tulajdonosának 33 ezer dollár kompenzációt fizet. A kormányt korábban bírálták, hogy túlságosan lassan juttat pénzügyi segélyt azoknak, akik a 34 napig tartó háború alatt váltak földönfutóvá. Szinjóra elmondta, hogy a konfliktusban összesen 130 ezer ház semmisült meg vagy károsodott, a lerombolt házak pontos számára azonban nem tért ki. A kormánnyal szemben a Hezbollah a tűzszünet kezdete után pár nappal újjáépítési kampányt indított, amivel növelte támogatottságát a lakosság körében.

Szinjóra csütörtökön nemzetközi támogatói konferenciára látogat Svédországba, ahol adományokat szeretne gyűjteni egyes falvak újjáépítésére. A konferencia szervezői 500 millió dollárnyi (több mint 100 milliárd forint) segély összegyűjtését tűzték ki célul. Az Európai Bizottság 54 millió dollárnyi adományra tett ígéretén túl az Európai Unió központja 64 millió dolláros rendkívüli segélyt irányzott elő.

Comments are closed.