Forrás: HVG

Izraelnek fel kell oldania Libanon ellen alkalmazott blokádját – jelentette ki Kofi Annan ENSZ-főtitkár, miután Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel Jeruzsálemben tárgyalt.

A világszervezet első számú vezetője abban reménykedik, hogy Izrael visszavonja erőit Libanonból, mihelyt legalább ötezer ENSZ-békefenntartó lesz a közel-keleti arab országban. Kofi Annan szerint ez a helyzet “a következő néhány nap vagy néhány hét” folyamán bekövetkezik. Jelenleg azonban 2500 kéksisakos teljesít szolgálatot Libanonban.

A világszervezet vezető tisztségviselője felhívást intézett a libanoni síita Hezbollah szervezethez, hogy feltételek nélkül bocsássa szabadon az általa elrabolt két izraeli katonát. A blokád feloldását szorgalmazó Annan felhívására Olmert kijelentette, hogy az izraeli fél majd akkor oldja fel a zárlatot, amely lehetetlenné teszi számos alapvető közszükségleti cikk eljutását Libanonba, ha a Biztonsági Tanács tűzszünetről rendelkező 1701-es számú határozatának összes előírása teljesül.

Az izraeli miniszeterelnök kifejezte reményét, hogy az augusztus 14. óta érvényben lévő tűzszünet Izrael és Libanon új kapcsolatainak sarokköve lesz, és szorgalmazta, hogy létesüljenek közvetlen kapcsolatok az izraeli és a libanoni kormány között. Annan körutat tesz a közel-keleti térségben, hogy tárgyalásaival megszilárdítsa a világszervezet segítségével tető alá hozott tűzszüneti megállapodást.

Izrael július második harmadában, a síita Hezbollah szervezett ellen vívott 34 napos libanoni háborújának kezdetén vezetett be blokádot a cédrusok földje ellen.

MTI

Comments are closed.