Forrás: Origo

Tovább tart a huzavona a Libanonnal szemben hét hete bevezetett izraeli blokád feloldásáról. Izrael egyelőre nem tervezi a Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint Libanon szuverenitását és önbecsülését sértő blokád feloldását, ami az Amnesty International szerint a libanoniak alapvető szükségleteinek kielégítését fenyegeti.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár ismét felszólította Izraelt, hogy oldja fel a Libanon ellen hét hete bevezetett tengeri és légi blokádot. Annan egy jeruzsálemi sajtótájékoztatón beszélt a blokád megszüntetésének fontosságáról, egyúttal figyelmeztette a Hezbollahot és a Hamászt, hogy engedjék szabadon azt a három izraeli katonát, akiket még június végén, illetve július elején raboltak el.

A tájékoztatón szintén jelen lévő Ehud Olmert izraeli miniszterelnök nem reagált Annan felszólítására. Izrael ugyanakkor korábban már jelezte: akkor szünteti meg a Libanon elleni blokádot, ha konkrét lépések történnek annak érdekében, hogy megakadályozzák a Hezbollah radikális libanoni szervezetet ellátó fegyvercsempészetet – írja a BBC.

Olmert annyit jegyzett meg, hogy az Izrael és Libanon közti kapcsolatok újjáéledésének feltétele, hogy a tűzszüneti egyezmény teljes mértékben életbe lépjen. Ennek egyik eleme többek között, hogy a Dél-Libanont megszálló izraeli csapatokat ENSZ-erők váltsák fel. Jelenleg 2500 ENSZ-katona állomásozik a térségben, számuk hamarosan 5000-re emelkedik, de a tűzszüneti egyezségben 15 ezres létszámot írtak elő, amit novemberig kell elérni.

A blokád feloldásának kérdése sokáig elhúzódhat még. Izrael ugyanis azt akarja, hogy a libanoni-szíriai határt is nemzetközi erők ellenőrizzék, a feltételezések szerint ugyanis a Hezbollahot politikai támogatásban részesítő Szíriából érkezik fegyverutánpótlás a csoporthoz. Libanon ugyanakkor jelezte: a szíriai határ ellenőrzését maga is el tudja látni, így ott – szemben az ország déli részével – nem kíván ENSZ-csapatokat állomásoztatni.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet augusztus eleji jelentése szerint a libanoni blokád miatt benzinhiány és gyógyszerhiány fenyegeti Libanon több részét. Ezen kívül más alapvető árucikkekből is hiány van. Az Amnesty szerint további problémát jelent azoknak a libanoniaknak a sorsa, akiket Dél-Libanon izraeli megszállása zár el szinte teljesen a külvilágtól.

[origo]

Comments are closed.