Forrás: kultura.hu

2006. augusztus 30.

Az egyetlen arab Nobel-díjas kilencvennégy éves korában hunyt el, július közepe óta veseelégtelenséggel, tüdőgyulladással és egy balesetből eredő fejsérüléssel kórházban ápolták.

Kilencvennégy éves korában meghalt Kairóban Nagíb Mahfúz Nobel-díjas egyiptomi író – adta hírül az MTI. Mahfúz 1988-ban – eddig egyetlen arab íróként – nyerte el a világ legrangosabb irodalmi elismerését. Regényei közül, amelyek legtöbbször szeretett kairói óvárosának mindennapi életét ábrázolták, az Útvesztő magyarul is megjelent. Leghíresebb alkotásának az 1950-es években megjelent Kairói trilógiá-t tartják. Pályafutása során többször is szembekerült az egyiptomi iszlám szélsőségesekkel, akik istenkáromlással vádolták. 1994 októberében fiatal fanatikusok késsel támadtak rá (nyakon szúrták kairói otthona előtt), de túlélte a merényletet.

Az író rendszeresen publikált az egyiptomi kormányhoz közel álló al-Ahram című lapban, több regénye is ott jelent meg először folytatásokban. Liberális politikai nézeteket vallott, és nagy vitákat váltott ki az egyiptomi-izraeli békekötés támogatásával. Nagíb Mahfúzt július közepe óta veseelégtelenséggel, tüdőgyulladással és egy balesetből eredő fejsérüléssel kórházban ápolták.

Comments are closed.