Röviden

sofar, 2006. augusztus 29. 22:45  JNA24 médiafigyelő, MNO Add comments

Forrás: MNO

2006. augusztus 23. (10. oldal)

greenfo.hu – MTI – MN

A KVM szerint szükség van égetőkre

A jövőben létesülő regionális hulladékgazdálkodási projekteken belül szükség lesz a hulladékégetés lehetőségének biztosítására is – mondta Tátrai Miklós. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Hulladék Munkaszövetség (Humusz) a napokban közleményt adott ki, amelyben ellenezte a hulladékégetés általuk vélt kormányzati támogatását. A zöldszervezet úgy tudja, hogy a kormány a jelenleg egyedüliként működő rákospalotai hulladékégetőn kívül Inota, Orosháza, Tatabánya és Beremend közelében is hasonló létesítményeket tervez. (Greenfo.hu)

Apokaliptikus jóslat

A Föld nagy erdeinek több mint fele eltűnik, ha a hőmérséklet átlagosan három Celsius-fokkal emelkedik az évszázad végére – figyelmeztetett a Brit Tudományos Akadémia egy friss elemzése az ember által előidézett globális felmelegedés veszélyeire, és azonnali lépéseket követelt a veszély elhárítására. (Greenfo.hu)

Romlik a hazai készlet minősége

A hazai vizekkel való ésszerűbb gazdálkodást szorgalmazta a WWF Magyarország abból az alkalomból, hogy 2006. augusztus 20-26. között tartják a víz világhetét. A természetvédelmi szervezet felhívta a figyelmet hazai vízkészleteink minőségének és menynyiségének rohamos romlására. A szervezet szerint globális méretű problémával állunk szemben. (MTI)

Civilek győzelme Hévízen

A Hévízért Városvédő Egyesület és a Védegylet szakmai érveit figyelembe véve védetté nyilvánította a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a Hévízi-tó melletti terület déli részét. Emiatt meghiúsulhat a Smaragd Invest Kft. tervezett és a környezetvédők által támadott luxusszálloda-beruházása, hiszen a kijelölt építési terület egy része is a védett zónába esik. (MN)

Ökokatasztrófát okozott Izrael

Az ENSZ természetvédelmi szervezete, WWF felszólította az Európai Uniót, hogy vegyen részt a szíriai és a libanoni partokat szennyező olajszőnyeg összegyűjtésében. – A Földközi-tenger eddigi legnagyobb természeti katasztrófáját okozza a tengerbe jutott mintegy 12 ezer tonna olaj – közölte Christian Neumann, a WWF németországi képviselője. A katasztrófát Bejrút négy héttel ezelőtti izraeli bombázása váltotta ki. (Greenfo.hu)

Comments are closed.