Forrás: Index

MTI

A szlovák rendőrség kedden őrizetbe vette Besztercebányán Marian Kotlebát, egy újnáci csoport vezetőjét és 11 szimpatizánsát. A csoport meg akarta zavarni az 1944-es fasisztaellenes Szlovák Nemzeti Felkelés évfordulóján rendezett központi ünnepséget.

Marian Kotlebát, a Szlovák Testvéri Közösség (SP) vezetőjét és társait azért vették őrizetbe, mert megpróbálták megzavarni a nemzeti ünnepet – közölte Jan Packa országos rendőrfőkapitány. A rendezvényen beszédet mondott Ivan Gasparovic államfő és Robert Fico kormányfő.

Meg akarták zavarni az ünnepet

Kotleba és támogatói nem sokkal az ünnepség kezdete után próbáltak meg bejutni a helyszínre, de a rendőrség megakadályozta őket ebben, és azután vették őrizetbe őket. A főleg fiatalkorúakból álló 12 fős csoport a szervezet nevével ellátott pólót viselt.

Gasparovic államfő beszédében kijelentette, hogy az intoleranciát csakis összefogással lehet legyőzni. Üdvözölte, hogy a külföldi diplomáciai képviseletek nagy számú delegáltja fogadta el az ünnepségre szóló meghívást.

A nemzeti pártként bejegyzett SP tagjai már többször rendeztek erődemonstrációt a 62 évvel ezelőtti felkelés évfordulóin, és “szlovákellenes bolsevik puccsnak” kiáltották ki azt.

Szabályos demonstrációk

A csoport a Hitler csatlósállamaként fennállt egykori szlovák állam félkatonai szervezete, a Hlinka-gárda egyenruháit idéző stilizált öltözéket visel. Az SP tagjai többször felsorakoztak egy-egy város központi terén, ahol legalább egy órán át merev, katonás terpeszben “strázsálva” szidják a magyarokat, a zsidókat, a romákat és a parlamenti demokráciát.

Rendezvényeiken a háborús bűnösként kivégzett Jozef Tiso egykori fasiszta államfőt és a Vezérnek nevezett Jozef Kotlebát, a pártjukat létrehozó informatikaszakos tanárt éltetik.

Ezeket az akciókat korábban a rendőrség tétlenül figyelte, mert a szabályosan bejelentett demonstrációk ellen csak rendbontás esetén léphet fel. Robert Fico kormányfő nemrég “félőrülteknek” nevezte az SP tagjait, akik szerinte ártanak Szlovákia hírnevének.

Comments are closed.