Forrás: Híradó

Az izrael kormányfő egyben kijelentette: a szervezet megsemmisítése nem szerepelt Izrael libanoni offenzívájának célkitűzései között

A Hezbollah megsemmisítése nem szerepelt Izrael libanoni offenzívájának célkitűzései között – jelentette ki Ehud Olmert kedden az észak-izraeli Tiberiasban járva. Az izraeli miniszterelnök egyben kigúnyolta a szervezet vezetőjét, rámutatva, hogy még mindig a bunkerében bújkál. Előző nap Ehud Olmert elismerte, hogy voltak mulasztások a Hezbollah libanoni síita szervezet elleni 34 napos offenzíva lefolytatásában.

“Mikor a kormány július 12-én úgy döntött, hogy elindítja ezt az offenzívát, nem mondta, hogy meg akarja semmisíteni a Hezbollahot. Azt volt a szándéka, hogy érvényt szerezzen az ENSZ 1559-es számú határozatának, hogy a libanoni hadsereg visszatérhessen Dél-Libanonba” – mondta újságírók előtt. Az 1559-es ENSZ BT-határozat felszólította távozásra a Libanon területén állomásozó külföldi csapatokat és előírta minden, Libanonban működő milícia lefegyverezését.

A hadjárat megindításakor Izrael két, aznap elrabolt katonája kiszabadítását és a Hezbollah Izrael elleni rakétatámadásinak leállítását nevezte meg elsődleges célként. A két katonát az augusztus 14-én beállt fegyvernyugvásig nem sikerült kiszabadítani, és a Hezbollah a harcok alatt mintegy négyezer rakétát lőtt ki Izrael területére.

Olmert gúnyolta Haszan Naszrallahot, a Hezbollah vezetőjét, mondván: két héttel az ellenségeskedések beszüntetése után “még mindig nem hagyta el bunkerét”. “Miközben én körutat teszek északon, Naszrallah még el sem hagyta bunkerét”. “Valaki, aki a bunkerében rejtőzködik, nem állíthatja, hogy győzött” – tette hozzá.

(Tiberiasban – ahol az izraeli miniszterelnök beszélt – a Hezbollah számtalan rakétája csapódott be a harcok 34 napja alatt.)

AFP/MTI/hirado.hu

Comments are closed.