Forrás: kultura.hu

2006. augusztus 29.

Felavatták Győrött a felújított zsinagógát, az épület a jövőben kulturális célokat szolgál, így a többi közt képtárnak ad otthont; az avatást Hiller István kulturális miniszter jelenlétében tartották hétfőn.

Győr, 2006. augusztus 28. Hiller István oktatási és kulturális miniszter felavatja a győri volt zsinagóga – kulturális célokat szolgáló – felújított épületét. Egyúttal megnyitják a műemléképületben helyet kapott Vasilescu-gyűjtemény állandó kiállítását.

MTI Fotó: Győri Károly

(MTI) – Hiller István oktatási és kulturális miniszter avató beszédében a Talmudból idézett. “A templom falai bebizonyították, hogy hajlékot tudnak adni nem csak az imának és a tanulásnak, hanem a kultúrának is” – mondta.

A miniszter szerint bár az egykori szakrális szerepét a zsinagóga átadja a kultúrának, ez nem lényegi változás, szellemiségében nem változik meg. A falak őrzik Győr zsidóságának több mint 500 éves múltját, és mikor befogadja új funkcióját, ugyanúgy szentélyként működik tovább az emberi művelődés templomaként.

Hiller István felhívta a figyelmet arra, hogy a zsidó és a magyar kultúra ezer szállal fűződik egymáshoz. A zsidó származású művészek, tudósok nélkül szegényebb lenne a magyar kultúra – mondta.

Schweitzer József nyugalmazott főrabbi a magyar izraelita gyülekezet nevében megnyugvással és örömmel vette tudomásul, hogy az épület új funkciója méltó a régihez. Örömét fejezte ki, hogy az épületben megőrzik a szakrális tevékenység és az elhurcolt ötezer győri zsidó emlékét is.

Az ünnepség végén Schweitzer József a bécsi főrabbival közösen elmondott egy kádist, majd megáldotta az új funkciójú épületet és a jelenlévőket.

A műemléképület rekonstrukciójának költsége meghaladta a 471 millió forintot, ebből a város 450 milliót kapott címzett támogatásként. A reprezentatív épületben a város által elnyert nagy értékű Vasilescu-gyűjtmény is helyet kap.

A Vasilescu-gyűjtemény egy része.

Comments are closed.