Forrás: MNO

A nemi erőszaktól a korrupcióig: nyomozás egy egész kormány ellen

2006. augusztus 28. 16:43

MNO

Móse Kacav izraeli államfő nemi erőszak miatt kerülhet bíróság elé, Dan Haluc tábornokot és vezérkari főnököt tisztességtelen tőzsenyereség vádjával támadja a sajtó. Ramon igazságügy-miniszter vasárnap lemondásra kényszerült szexuális zaklatás miatt, Olmert miniszterelnököt korrupcióval vádolják.

Miközben Izrael és a Hezbollah libanoni szervezet fogolycserére készül, a zsidó államban súlyos vezetési válság van kialakulóban. Inog a szék az ország államfője, kormányfője, honvédelmi minisztere és vezérkari főnöke alatt is.

Hájim Ramon igazságügy-miniszter vasárnap lemondásra kényszerült, miután erőszakkal megcsókolt egy 18 éves katonanőt.

Móse Kacav államfő ellen nyomozás folyik, amelynek egyelőre nem világos a vádja. Lehet, hogy csak szexuális zaklatás, de az is könnyen meglehet, hogy nemi erőszak miatt kerül bíróság elé. A rendőrség ugyancsak vizsgálja azokat a vádakat, melyek szerint az államfő bizonyos elítéltek kegyelmi kérvényei ügyében pénzt fogadott el. A Maariv című napilap még azt is tudni véli, hogy az izraeli alvilág egyik vezérét, Zeév Rózenstejnt az elnöki hivatal munkatársai figyelmeztették, hogy le fogják tartóztatni. Később Rózenstejnt kiadták az Egyesült Államoknak egy kábítószer-csempészési ügy miatt. Menáhem Mazuz főügyésznek kell döntenie az elnök esetleges vád alá helyezéséről. A 61 éves Kacav nem rendelkezik semmilyen, hivatalához kötődő mentelmi joggal.

Ugyancsak eljárás indult Cahi Hanegbi, a kneszet külügyi és védelmi bizottságának elnöke ellen korrupció, csalás, bizalommal való visszaélés címén, amelyeket a vád szerint 1999 és 2003 között környezetvédelmi miniszterként követett el.

Dan Haluc tábornok, vezérkari főnök azáltal keveredett gyanúba, hogy néhány órával a libanoni háború kitörése és a tel-avivi tőzsde árfolyamainak ebből következő zuhanása előtt adta el részvényeit.

Közben több izraeli lap, köztük a Haaretz internetes oldalán jelentek meg cikkek arról, hogy Ehud Olmertre egy ma napvilágot látott számvevői jelentés szerint a korrupció árnyéka vetődött. Ő töltötte be az ipari és kereskedelmi miniszteri posztot 2004-ben; ez időszakból a vizsgálat szerint “politikai részrehajlás”, korrupció gyanúja vetődött fel egy állami alapítású üzleti szervezetnél, ahová ő pártja, a Likud több emberét is kinevezte.

Mélyponton Perec népszerűsége

Közben a második hete tüntető leszerelt tartalékosok a miniszterelnök, a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök lemondását követelik a libanoni háborúban tapasztalt hibák és mulasztások miatt. Amír Perec honvédelmi miniszter helyzete sem könnyű, ugyanis pártjában, a szociáldemokrata Munkapártban egyre többen követelik leváltását és előrehozott választásokat a párton belül. Perec népszerűsége mélyponton van. A közvélemény-kutatások szerint mindössze egy százalék tekinti megfelelőnek a kormányfői posztra.

A libanoni kudarcok vizsgálatára a kiszivárgott hírek szerint Ehud Olmert végre elhatározta egy kormánybizottság felállítását, széleskörű társadalmi követelések hatására. Ily módon ő maga határozhatja meg a bizottság tagjait és feladatkörét, szemben a hivatala előtt tüntetők követelésével, akik állami vizsgálóbizottságot akarnak, amelynek tagjait a felsőbb bíróság jelöli ki.

radio.hu, haaretz.com, Info Rádió

Comments are closed.