Forrás: MA

A robbanás okát a hatóságok vizsgálják, s nem zárják ki azt sem, hogy öngyilkos merénylet történt.

2006.08.28 19:04 MTI

Négy halottja és több mint hetven – köztük több külföldi – sebesültje van török sajtójelentések szerint annak a robbanásnak – vélhetően pokolgépes merényletnek -, amely a Földközi-tenger partján fekvő Antalya üdülőváros központjában történt hétfőn délután.

Torma Tamás ankarai magyar konzult a török hatóságok nem hivatalosan úgy tájékoztatták, hogy a halottak között nincs külföldi állampolgár. A Dogan török hírügynökség jelentése szerint a sebesülteket hat különböző antalyai kórházban ápolják. Az eddigi információk szerint a sebesültek között van négy izraeli és egy jordániai állampolgár.

A robbanás okát a hatóságok vizsgálják, s nem zárják ki azt sem, hogy öngyilkos merénylet történt. A detonáció egy éttermekkel teli épület előtt következett be, ahol ezt követően tűz ütött ki. A tüzet gyorsan eloltották, majd a helyszínén megtaláltak két, részben összeégett holttestet. A két másik áldozat a kórházba szállítás után halt bele sérüléseibe.

Szemtanúk szerint egy parkoló motorkerékpár robbant fel egy villamos mellett és a motorbicikli darabjai szétszóródtak a környéken. A halottak egyike egy utcai árus – mondta az egyik szemtanú. Az Anadolu török hírügynökség értesülései szerint egy közeli utcát lezártak a forgalom elől, miután ott gyanús csomagot találtak.

Az újabb robbanás egy nappal azután történt, hogy Marmaris égei-tengeri üdülőhelyen 21 személyt, köztük tíz brit turistát sebesített meg három pokolgép. Egy negyedik robbantás, amely Isztambulban következett be, hat embert sebesített meg. A fenti merényletek elkövetését időközben a Kurdisztán Szabad Sólymai (TAK) nevű fegyveres kurd szervezet vállalta.

A szervezet közleménye szerint „mindaddig bombák fognak robbanni szerte Törökországban„, amíg Abdullah Öcalan, a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt vezetője fogságban van. A közlemény újfent felszólította a külföldieket, tartsák magukat távol Törökország turisztikai régióitól.

Comments are closed.