Forrás: Magyar Rádió

Miközben Izrael és a Hezbollah libanoni szervezet fogolycserére készül, a zsidó államban súlyos vezetési válság van kialakulóban. Egyszerre került veszélybe az ország államfője, kormányfője, honvédelmi minisztere és vezérkari főnöke.

Móse Kacav államfő ellen nyomozás folyik, amelynek egyelőre nem világos a vádja. Lehet, hogy csak szexuális zaklatás, de az is könnyen meglehet, hogy nemi erőszak miatt kerül bíróság elé.

Közben a második hete tüntető leszerelt tartalékosok a miniszterelnök, a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök lemondását követelik a libanoni háborúban tapasztalt hibák és mulasztások miatt. Ehud Olmert több sebből is vérzik. Ugyanis a legfőbb állami ellenőr frissen nyilvánosságra hozott kutatása szerint ipari és kereskedelmi miniszter korában politikai okokból nevezett ki embereket a Likud központjából különböző szakmai posztokra.

Amír Perec honvédelmi miniszter helyzete sem könnyű, ugyanis pártjában, a szociáldemokrata Munkapártban egyre többen követelik leváltását és előrehozott választásokat a párton belül. Perec népszerűsége ugyanis mélyponton van. A közvélemény-kutatások szerint mindössze egy százalék tekinti megfelelőnek a kormányfői posztra.

A libanoni kudarcok vizsgálatára a kiszivárgott hírek szerint Ehud Olmert végre elhatározta egy kormánybizottság felállítását, széleskörű társadalmi követelések hatására. Ily módon ő maga határozhatja meg a bizottság tagjait és feladatkörét, szemben a hivatala előtt tüntetők követelésével, akik állami vizsgálóbizottságot akarnak, amelynek tagjait a felsőbb bíróság jelöli ki.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.