Forrás: Magyar Rádió

A kultúra háza lett a felújított győri zsinagóga. Koncerteket, színházi előadásokat tartanak és kiállításokat rendeznek az eredeti szépségének megfelelően felújított, 140 éves zsidó templomban.

Az épület felújítása a „90-es évek elején indult meg, elkészült a tető, majd az egyik külső oldal és a kerítés. 2003-tól pedig, amikor a város 450 millió forint címzett támogatást nyert a felújításra, megkezdődhetett a nagy, átfogó rekonstrukció.

A munka során visszaállították az 1868-as állapotnak megfelelő nyolcszög alapú teret. Eredeti dokumentumok alapján restaurálták a belső részeket, a kupolára például régi fotók alapján 517 arany csillagot helyeztek el. Megszépült a homlokzat és a belső díszudvar is. A tóraszekrényeket, a tórafüggönyöket, a menórákat és az oltár melletti padokat pedig a zsidó hitközség készíttette el, illetve restauráltatta. A megszépült épületet a Széchenyi István Egyetem és a városi Művészeti Múzeum közösen működteti majd. Az egykori zsinagógában kapott helyet ugyanis a Vasilescu gyűjtemény is.

– Körülbelül 200 mű lesz látható, festmények, szobrok, érmek. A válogatásnak a legfőbb szempontja az volt, hogy a gyűjtemény összes nagy értékű alkotása kikerüljön, országbeli művei, kortársak művei és a gyűjteménynek a máig mutató anyagából a legújabb művek – mondta N. Mészáros Júlia, a múzeum igazgatója.

Gergácz Anikó

Comments are closed.