Forrás: MNO

Japánellenes akcióval mosná tisztára magát a szigetország háborús zászlajával díszített ruhában parádézó hölgy

2006. augusztus 22. (10. oldal)

Sitkei Levente

Zsao Vej (Zhao Wei) karrierje során megtapasztalt hullámhegyeket és hullámvölgyeket, ám egy balul elsült divatfotózás óta nem igazán találja önmagát. A fiatal kínai szépség hat évvel ezelőtt a II. világháborús japán zászlóval díszített ruhában lépett a kifutóra, amellyel magára haragította egész nemzetét. Azóta küzd Zsao Vej a visszatérésért.

Hat évvel ezelőtt Zsao Vej befutott színésznő volt már, dacára fiatal korának. A most 28 éves hölgy egy szappanoperában tűnt fel, s a közönség azonnal megszerette a kislányos, mosolygós hölgyet. 2001-ben azonban a Fashion magazin számára készített fénykép tönkretette mindazt, amelyet addig felépített a köré csoportosult sajtógépezet. A világháborús zászló a kínaiak szemében nem más, mind a militarista japán hadigépezet dicsőítése, amelyet az súlyosbít, hogy 1997-ben emlékeztek meg a 60 évvel azelőtt történt nankingi mészárlásról, azaz az emlékek mindenkiben elevenen éltek. A legfájóbb viszont az volt a kínaiaknak, hogy egyik ünnepelt sztárjuk volt a japán múlt „reklámembere”. Ahogy a hölgy egyik felháborodott, volt rajongója mondta: „Ez olyan, mintha egy zsidó egy náci egyenruhát venne fel, és abban pózolna egy izraeli újság hasábjain!” Zsao Vej hibáját feledtetni kívánta, és azonnal bocsánatért esedezett, kevés sikerrel. Pedig mindent megpróbált. Ügynöke szerint Zsao Vej egyszerű modell, aki nem döntheti el, milyen ruhát vesz fel, neki ez a munkája. A hölgy azzal védekezett, hogy nem ismerte fel a háborús japán zászlót, ezért történhetett a ballépés. Egy pillanatig sem próbálta azonban meg nem történtté tenni az esetet, hanem leszögezte, „jó lecke” volt számára az eset. „Az én nemzedékem már nem tud sokat a háborúról” – mondta az újságíróknak, ám ezzel is csak olajat öntött a tűzre. A felháborodott kínaiak ekkor a színésznő műveletlenségéről beszéltek egymás között, kivéve Fu Seng-hua (Fu Shenghua) építőmunkást. A férfi nagyszülei ugyanis Kína japán inváziója idején haltak meg, ezért a szemében elképzelhetetlenül szörnyű volt Zsao Vej cselekedete. Így elment a színésznő egy koncertjére, és ott megtámadta, fekáliával kente be a fiatal szépséget. „Tudom, hogy nem helyes, amit tettem, de úgy érzem, jogos a felháborodásom” – nyilatkozta a munkás a támadás után a Da Gong kínai magazinnak. A lány karrierje úgy tűnt, derékba tört. Az ügynöksége azonnal megfelezte a neki járó reklámbevételeket, ám amúgy sem sokan akarták foglalkoztatni a politikai-történelmi botrányba keveredett hölgyet.

Zsao Vej azonban túl szép és túl sikeres volt előtte ahhoz, hogy Peking vagy a showbusiness elfeledje. Hongkong rajzfilmmogulja, Stephen Chow segítségével újra felépítették az imázsát, a zászlóüggyel kapcsolatban pedig egy szót sem nyilatkozott. Legfeljebb saját magáról mondta el, hogy igazából az ő nagyapja is a japánok ellen vívott háborúban vesztette életét. „Valójában nagyon határozottan nemzeti érzelmű vagyok” – vallotta magáról. Újra filmszerepeket kapott, az emberek pedig vagy megbocsátottak neki, vagy elfelejtették a zászlóügyet. Most azonban önkéntelenül újra a politika közelében találta magát Zsao Vej. Egy számítógépes játék reklámozására kérték fel, ő pedig igent mondott. A játék interneten keresztül játszható, témája pedig a japánok elleni háború. Zsao Vej ügynökei talán úgy vélték, a mélyponton levő kínai-japán kapcsolatok miatt érdemes lenne így bemutatni a színésznő nemzeti elkötelezettségét, ám kissé melléfogtak. Az embereknek ugyanis egyből beugrott Zsao Vej egykori „bűne”, s szinte egyöntetűen elítélték az álságosnak tekintett reklámfogást. „Nem alkalmas egy patrióta játék reklámozására, mivel korábbi viselkedésével nagyon megsértette a kínaiak érzelmeit” – vélte egy fórumozó a tervezett játék honlapján. „Inkább választanék egy prostituáltat, mint őt, aki semmit sem tud a kínai történelemről” – vélte másikuk, aki szerint itt már alapvető értékekről van szó, s nem egyszerű hibáról.

Kínában bizony még akkor is könnyű elcsúszni egy banánhéjon, ha helyben született az ember. Zsao Vej nem az első és valószínűleg nem is az utolsó, aki hirtelen politikai csatározások közepette találta magát, amelyre nem volt semmilyen szempontból felkészülve. Csang Hüej-mej (Chang Huei-mei) tajvani popsztár egy éven át a Kína által renegát tartománynak tartott szigeten kényszerült vesztegelni, mivel Peking letiltotta az összes reklámját és fellépését az anyaországban. Csang ugyanis elénekelte a tajvani nemzeti himnuszt Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) államfő beiktatási szertartásán.

Comments are closed.