Forrás: HVG

A libanoniak kicsivel több mint a fele, 51 százaléka amellett van, hogy a Hezbollahot fegyverezzék le, miután a síita szervezet több mint egy hónapon át háborúzott Izraellel – derült ki egy hétfőn Bejrútban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból.

Az Ipsos intézet felmérését a L”Orient Le Jour francia nyelvű napilap ismertette. Az adatokból az is kiviláglik, hogy a különböző vallási felekezetek véleménye a kérdésről meglehetősen eltér egymástól. 

A megkérdezett síiták 84 százaléka azt szeretné, ha a Hezbollah továbbra is fegyverben maradna. Ezzel szemben a drúz válaszadók 79 százaléka, a keresztények 77 százaléka és a szunniták 54 százaléka szeretné, ha a Hezbollah letenné a fegyvert. A lap ebből azt a következtetést vonta le, hogy a kérdés főként a síitákat állítja szembe a drúzokkal és a keresztényekkel, míg a szunnita álláspont árnyaltabb. 

Az újság azt is megjegyezte, hogy a Hezbollah főleg a 30 év alatti korosztály körében és a főként a síiták lakta területeken, így az ország déli részén és Bejrút déli városrészeiben élők számára népszerű. Ezek a térségek szenvedték el leginkább az izraeli bombázásokat. 

A megkérdezettek 81 százaléka támogatja azt, hogy Libanon és Izrael határán megerősített ENSZ-csapatok sorakozzanak fel, amint az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es számú határozata is előírja. A megkérdezettek 67 százaléka azonban úgy vélekedett, hogy a 15 ezer fősre tervezett ENSZ-erőknek (UNIFIL) inkább megfigyelő szerepet kellene majd játszaniuk, mintsem hogy a kéksapkások beavatkozzanak az események menetébe. 

A most véget ért konfliktus nyomán egy libanoni polgárháború kitörését a kutatásba bevontaknak csupán 38 százaléka tartotta elképzelhetőnek, míg 62 százalékuk kizárta azt. A szondázást augusztus 14-e és 17-e között végezték el a különböző közösségek 600 férfi és női tagjának megkérdezésével.

MTI

Comments are closed.