Forrás: Index

Sértetlenül szabadon engedték a Fox News amerikai hírtelevízió két hete Gázában elrabolt két munkatársát – jelentette be vasárnap a Hamász-kormány egyik tisztségviselője.

A 60 éves amerikai Steve Centanni tudósítót és a 36 esztendős új-zélandi Olaf Wiig operatőrt augusztus 14-én, munkájuk végzése közben, Gázában rabolták el palesztin szélsőségesek. Ez volt a külföldieket érintő leghosszabb túszejtő akció az övezetben.

A palesztin kormány nem sokkal korábban közölte, hogy a szabadon bocsátásukért folytatott tárgyalások még tartanak, de várhatóan néhány órán belül eredményesek lesznek. Az emberrablók közben videofelvételt hoztak nyilvánosságra a foglyokról, és a felvételhez csatolt írásukban azt állítják, hogy túszaik áttértek az iszlám vallásra. Az egyik képsoron Wiig kifejezéstelen arccal felolvas egy szöveget, amely szerint “amerikai gyártmányú Apache helikopterek által kilőtt, amerikai gyártmányú rakétákkal gyilkolják a gázai lakosokat”, utalva az izraeli hadsereg Gázai övezetbeli hadműveleteire. Egy másik képsoron Centanni eskü alatt kijelenti, hogy áttért az iszlámra.

Palesztin szervezetek gyakran rabolnak el külföldieket – köztük újságírókat – a Gázai övezetben, de általában néhány óra vagy néhány nap elteltével szabadon engedik őket. Megfigyelők egy része arra gyanakszik, hogy a Fox News tudósítóit közönséges bűnözők ejtették túszul, és a vallási hátteret sejtető név, illetve a politikai színezetű követelés csak álca volt.

Comments are closed.