Forrás: MNO

2006. augusztus 21. (8. oldal)

Lovas István

FINANCIAL TIMES

A forint 1,5 százalékot vesztett értékéből az euróhoz képest pénteken, miután kiszivárgott egy kormány-előrejelzés, amely szerint az államadósság 2007- 2009-ben a GDP 70 százalékánál is nagyobb lesz, írja budapesti jelentésében a brit globális pénzügyi lap, amely hozzáteszi azt is, hogy a kormány az inflációt jövőre 5,5 százalékosra várja, de a Magyar Nemzeti Bank szerint az még a 6 százalékot is meghaladhatja.

THE INDEPENDENT

A jövő hónapban a brit Munkáspárt éves konferenciáján tárgyalják azt a követelést, hogy Tony Blair miniszterelnök mondjon le, miután John Prescott helyettes miniszterelnök egy képviselők előtt tartott zárt, de kiszivárgott megbeszélésén Blair közel-keleti politikáját durva jelzővel illette. Prescott aggódott, hogy megjegyzése visszaüt rá, de e helyett hatalmas helyesléssel találkozott, olvasható a független brit lapban. Blairnek zuhan a népszerűsége, amiért Bush közel-keleti politikáját szolgahűen támogatja.

The New York Times

A vezető amerikai lap szerkesztőségi állásfoglalása szerint Washington nem akkor segít Izraelnek a legjobban, ha “eszetlenül visszhangozza” az izraeli kormány akaratát, hanem akkor, hogyha egyrészt segíti, másrészt visszafogja az izraeli politikusokat. E magatartás hiányát most Izrael keserű békaként nyeli le.

The Observer

A Guardian vasárnapi kiadása helyszíni tudósításban számol be a teheráni holokauszt-gúnyrajz-kiállításról, amelyet az iráni kormány azért rendezett, hogy tesztelje, vajon a nyugati sajtó nem mér-e kettős mércével, tekintettel egy dán lapban korábban megjelent Mohamed-karikatúrákra, amelyeket több nyugati lap a “szólásszabadság védelmében” szintén leközölt. A kiállításon látható egyik rajz egy pajeszos zsidót ábrázol, aki vámpírként iszik egy “palesztin vér” feliratú kádból. A 70 országból érkezett karikatúrák közül a jövő hónapban kihirdetendő nyertes 12 ezer dollár jutalomban részesül. A tárlatot Izrael és zsidó szervezetek élesen elítélték.

jta

A Zsidó Távirati Iroda nevű hírügynökség jelentése szerint a libanoni háborúban részt vett izraeli harckocsik egy tizedét a Hezbollah vagy megsemmisítette, vagy harcképtelenné tette, amely tény sokkolta az izraeli tüzérségi parancsnokokat főként azért, mert a Hezbollahnak nincsenek harckocsijai.

arab news

Az amerikai média az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB propagandareceptje szerint tudósított az izraeli-libanoni háborúról, írja a Szaúd-Arábiában kiadott angol nyelvű napilap, amely nevetségesnek tartja az amerikai sajtószabadságról hangoztatott szólamokat.

Comments are closed.