Forrás: Híradó

Két újságíró megsebesült egy izraeli légitámadás során, amely a Reuters gépkocsiját érte vasárnapra virradóra Gáza város keleti részében – közölték orvosok és helyi lakosok

Szabbah Hmaida, a Media Group palesztin cég munkatársa súlyosan megsebesült, Fadel Sana, a Reuters TV operatőre könnyebb sérüléseket szenvedett – közölték orvosok.

Szemtanúk elmondása szerint rakéta találta el a Reuters páncélozott terepjáróját, annak ellenére, hogy annak minden oldalán és a tetején is szerepelt a Reuters logója, valamint a TV felirat angolul, arabul és héberül.

Kórházi és biztonsági források szerint a támadás során megsebesült egy nő és egy gyermek is.

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy támadást intézték a Reuters járműve ellen, mivel az gyanús módon tevékenykedett a harci övezetben és a hadsereg szerint nem szerepelt rajta a sajtó megjelölés.

“A hadművelet során légitámadás történt egy gyanús jármű ellen, amely gyanús módon közlekedett a egyenesen a csapatok közelében, a palesztin fegyveresek állásai között” – közölte Noa Meir százados, a hadsereg szóvivője.

“A hadsereg nem azonosította sajtójárműként a gépkocsit. A (támadás) harci övezetben történt, ahová senkinek sem ajánlatos belépni. Nem a sajtóra céloztunk. Sajnáljuk, ha újságírók sebesültek meg” – tette hozzá a szóvivő.

Izraeli harci helikopterek Gázában géppuskával támadtak több házra, az egyik helikopter pedig rakétát lőtt ki egy fegyveres aktivistára. Legfrissebb – kórházi forrásoktól származó – értesülések szerint a szintén a Gáza város keleti részében végrehajtott másik rakétatámadás során a 25 éves Valid el-Harazin, a Hamász iszlámista szervezet fegyveres szárnyának tagja életét vesztette

Izraeli páncélosok több száz méternyire behatoltak palesztin területre, a Gázai övezet és Izrael határa közelében. Egy izraeli katonai szóvivő megerősítette, hogy a hadsereg hadműveletet folytat Karni átkelő térségében.

Egy palesztin halászt súlyosan megsebesített szombat este a Gázai övezet magasságában az izraeli haditengerészet egyik naszádjáról leadott lövés. Az izraeli hadsereg a fegyvercsempészés megakadályozására hivatkozva megtiltotta a gázai halászoknak, hogy kihajózzanak a nyílt tengerre.

hirado.hu/mti

Comments are closed.