Forrás: Híradó

Izrael nem hagyja becsapni magát Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kijelentése által, aki azt bizonygatja, hogy atomprogramja nem fenyegeti a zsidó államot – közölte szombaton Avi Pazner izraeli kormányszóvivő

“Izrael nem hagyja becsapni magát a nyilatkozatok által, amelyek egyetlen célja, hogy elkerüljék az Irán elleni szankciókat” – közölte Avi Pazner.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy “az iráni elnök gyakran fejezte ki az Izraellel kapcsolatos valódi szándékait”, utalva Ahmadinezsádnak a zsidó állam elpusztítására vonatkozó ismételt kijelentéseire.

Ilyen körülmények között “az iráni nehézvízüzem felavatása aggasztó előrelépést jelent afelé, hogy Teherán atomfegyverrel rendelkezzen” – szögezte le a magas rangú kormányilletékes.

Efrájim Szneh munkapárti képviselő, volt miniszter úgy ítélte meg, hogy az araki nehézvízüzem “jelentős ugrás” afelé, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert.

“Ezt azt mutatja, hogy elégtelenek a nemzetközi erőfeszítések, amelyekkel azt akarják megakadályozni, hogy Teherán atomfegyverre tegyen szert” – hangsúlyozta a képviselő az izraeli rádiónak nyilatkozva.

A Likud párti Silvan Salom volt külügyminiszter felszólította a nemzetközi közösséget, szálljon szembe a teheráni fenyegetéssel. A politikus hangsúlyozta: Izraelnek fel kell készülnie, hogy megakadályozza a veszélyes fejleményeket, ha a világ továbbra is csak fecseg.

Ahmadinezsád Arakban, a nehézvízüzem avatásakor szombaton elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy országa “erővel” is megvédi az atomenergiához való jogát, miközben arról biztosította a világot, hogy Irán nem jelent veszélyt senkire, még Izraelre sem. “Alapvetően nincs szó atomfegyverekről – mondta. – Nem jelentünk veszélyt senkire, még a cionista rezsimre sem, amely pedig egyértelmű ellensége a térség népeinek.”

Iránt a nemzetközi közösség arra szeretné rábírni, hogy mondjon le a kényes nukleáris tevékenységekről. Az ENSZ augusztus 31-ig adott határidőt Teheránnak arra, hogy felhagyjon az urándúsítással, ellenkező esetre szankciókat helyezett kilátásba.

hirado.hu/mti

Comments are closed.