Forrás: MNO

Bejrút az emberiség elleni bűntettként értékelte Tel-Aviv akcióit · Arab adományok a lerombolt országnak

2006. augusztus 21. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Kofi Annan ENSZ-főtitkár a libanoni konfliktust lezáró tűzszünet megsértésének nevezte az Izrael által végrehajtott szombati rajtaütést. Ehud Olmert kormányfő szerint a haderő a Hezbollah fegyverellátását kívánta megakadályozni. A fegyverszünet felügyeletére küldött kétszáz francia katona a hét végén érkezett meg Libanonba, ahová – Angela Merkel német kancellár szerint – az Izraellel szembeni német történelmi felelősség miatt Berlinnek is békefenntartó erőket kell vezényelnie.

Libanon védelmi miniszterének közleménye szerint Bejrút árulónak tekinti, s keményen elbánik azokkal, akik rakétát merészelnek kilőni Izrael területére. Elias Murr emellett kifejtette, bízik abban, hogy a Hezbollah síita szervezet tartja magát az ENSZ által felügyelt tűzszünethez. A miniszter nyilatkozatára egy nappal azután került sor, hogy Izrael megszegte a fegyverszünetet. Tel-Aviv azzal indokolta a hadműveletet, hogy a Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányok érkeztek Iránból és Szíriából, amelyek eljuttatását igyekeztek megakadályozni. Elias Murr elmondta, szigorúan megbüntetnek minden olyan jogsértést, amely miatt Izrael feljogosítva érezheti magát újabb támadások elindításához. Az izraeli ellenséggel való közvetlen együttműködésnek fogjuk tekinteni – hangoztatta a védelmi miniszter, s hozzátette, a felelősöket haditörvényszék elé állítják. Többek között Kofi Annan ENSZ-főtitkár is aggodalmának adott hangot amiatt, hogy szombaton az izraeli haderő a Bekaa-völgyben rajtaütést hajtott végre. Annan szerint Tel-Aviv megszegte a tűzszünetet, amelyet a múlt hétfőn hirdettek ki az izraeli hadsereg és a Hezbollah fegyvereseinek egy hónapig tartó háborúját követően.

A hadművelet sikerességét és hatékonyságát illetően tegnap vizsgálatot indított az izraeli kormány, közölte a BBC. Ezzel kapcsolatban Dan Haluc izraeli vezérkari főnök bejelentette, a közel-keleti konfliktusból egyértelműen Tel-Aviv került ki győztesként. Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök azonban az emberiség ellen elkövetett bűntettnek nyilvánította az Izrael által végrehajtott vérontást és pusztítást. – Ez egy bűntett, amely tükrözi Izrael gyűlöletét, hogy tönkretegye Libanont – hangoztatta.

Tegnap vette kezdetét az Arab Liga külügyminisztereinek találkozója, amelynek legfőbb vitapontja a libanoni konfliktus volt. Többek között szó esett a harcok beszüntetését szorgalmazó ENSZ-határozat kivitelezéséről, illetve a Libanonban szükséges újjáépítési munkálatokról. A libanoni külügyminiszter szerint több kollégája is segítségét ajánlotta fel: Mohammed asz-Szabad kuvaiti külügyminiszter bejelentette, kormánya 800 millió dollárt adományozott Libanonnak, Szaúd-Arábia pedig 500 millió dollárt küldött a háború sújtotta ország megsegítésére.

A Libanonba szombaton érkezett ötven francia katonához tegnap újabb százötvenen csatlakoztak. Christophe Issac parancsnok elmondása szerint küldetésük a Libanonban tartózkodó ENSZ-alakulat és a nemrég az arab ország déli részébe vonult libanoni hadsereg támogatása. A francia hozzájárulást azonban nemcsak az ENSZ, hanem Bejrút és Tel-Aviv is kevesellte. Németország nem tarthatja távol magát a libanoni békefenntartástól – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár a Welt am Sonntag vasárnapi lapnak adott interjújában. Merkel elsősorban az Izraellel szembeni német történelmi felelősséggel indokolta az ország szerepvállalásának szükségességét.

Comments are closed.