Forrás: MNO

Izrael szerint aggasztó előrelépés a nehézvízüzem felavatása

2006. augusztus 27. 11:11

MNO-összefoglaló

Irán nem hagy fel urándúsító tevékenységével – jelentette ki Teherán. A nukleáris fűtőanyag előállítása Irán stratégiai célja és a kormány nem engedi a tevékenység semmilyen korlátozását – hangsúlyozta a nukleáris ügyekben illetékes iráni főtárgyaló. Az országnak az ENSZ felszólítása szerint augusztus 31-ig kellene abbahagynia a nukleáris fűtőanyag előállítását.

Irán nem hagy fel urándúsító tevékenységével Teherán ismételt kijelentései szerint, annak ellenére, hogy egyre csak nő a rá nehezedő nemzetközi nyomás, és az ENSZ követeli e tevékenyég augusztus 31-éig történő felfüggesztését.

“A nukleáris fűtőanyag előállítása Irán stratégiai célja. Semmilyen olyan akcióval nem lehet elérni, hogy lemondjon erről, amely e tevékenyég korlátozására vagy megszüntetésére irányul” – jelentette ki Ali Laridzsáni, a nukleáris ügyekben illetékes iráni főtárgyaló.

A damaszkuszi látogatáson tartózkodó Mohammad Reza Bageri iráni külügyminiszter-helyettes szíriai vezetők előtt azt mondta: országa együttműködik a nemzetközi szervezetekkel, de úgy gondolja, hogy Teheránnak joga van az ország atomprogramjának fejlesztéséhez.

Szombaton Mahmúd Ahmadinezsád elnök felavatta az araki atomerőmű új nehézvízüzemét. Az iráni fővárostól mintegy 200 kilométerre délnyugatra fekvő reaktorban a plutónium mellékterméke felhasználható lenne atom-robbanófejek előállítására.

Izrael aggodalmának adott hangot

Izrael nem hagyja becsapni magát Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kijelentése által, aki azt bizonygatja, hogy atomprogramja nem fenyegeti a zsidó államot – közölte Avi Pazner izraeli kormányszóvivő. A szóvivő hangsúlyozta, hogy “az iráni elnök gyakran fejezte ki az Izraellel kapcsolatos valódi szándékait”, utalva Ahmadinezsádnak a zsidó állam elpusztítására vonatkozó ismételt kijelentéseire. Ilyen körülmények között “az iráni nehézvízüzem felavatása aggasztó előrelépést jelent afelé, hogy Teherán atomfegyverrel rendelkezzen” – szögezte le a magas rangú kormányilletékes.

(Forrás: MTV Teletext, Info Rádió, Klubrádió)

Comments are closed.