Forrás: Híradó

Irán ismét az atomprogramjáról szóló tárgyalásokra hívja meg a nagyhatalmakat – jelentette be vasárnap az iráni külügyminisztérium szóvivőjeIrán nem hagy fel urándúsító tevékenységével Teherán ismételt kijelentései szerintIzrael nem hagyja magát becsapni az iráni atomprogrammal kapcsolatos bizonygatások által

Hamid Reza Aszefi konkrétan egy szót sem ejtett az ENSZ Biztonsági Tanácsának arról a határozatáról, amely augusztus 31-ig szabott határidőt Teheránnak az urándúsító tevékenység felfüggesztésére.

“A másik félnek előítéletek nélkül és jóhiszeműen vissza kell térnie a tárgyalóasztalhoz, hogy megoldást találjunk. Válaszoltunk az európaiak ajánlataira, és bebizonyítottuk, hogy a tárgyalás hívei vagyunk” – jelentette ki a szóvivő. Ezzel arra az ajánlatcsomagra utalt, amelyet három európai nagyhatalom tett júniusban Teheránnak arra az esetre, ha felhagyna urándúsító tevékenyégével, és amelyre Teherán a héten válaszolt. Kérdésre hozzátette, hogy országának a BT-határozattal kapcsolatos álláspontját is tartalmazza a héten átadott válasz.

Ennek tartalma azonban még nem ismert a világ nyilvánossága előtt.

Aszefi bejelentette, hogy Kofi Annan ENSZ-főtitkár szeptember 2-án Teheránba látogat, és “különböző témákról” tárgyal iráni vezetőkkel.

Úgy tudni, hogy a főtitkár – aki közel-keleti körút keretében utazik oda – az iráni atomdosszié mellett a libanoni helyzetet is megvitatja vendéglátóival.

Nem sokkal korábban Ali Laridzsáni, Irán nukleáris főtárgyalója ismét kijelentette, hogy az ország nem hagy fel urándúsító tevékenységével.

“Iránnak stratégiai célja nukleáris fűtőanyag előállítása. E tevékenyég korlátozására vagy megszüntetésére irányuló semmilyen akcióval nem lehet elérni, hogy lemondjon erről” – jelentette ki Laridzsáni, amikor találkozott az állami rádió és a televízió igazgatójával. Szavait vasárnap idézte a rádió.

A damaszkuszi látogatáson tartózkodó Mohammad Reza Bageri iráni külügyminiszter-helyettes pedig, szíriai vezetőkkel találkozva, leszögezte: “Teljes mértékben együttműködünk a nemzetközi szervezetekkel, de úgy gondoljuk, hogy az urándúsítás felfüggesztése már a vörös vonalon túl van számunkra”.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa július 31-i határozatában tűzte ki az augusztus 31-i határidőt az urándúsítás felfüggesztésére.

hirado.hu/mti

Comments are closed.