Forrás: Index

MTI

Erőszakkal oszlatott fel egy Izrael ellenes tüntetést vasárnap este Prágában a cseh rendőrség. A tüntetőknél három gázpisztolyt, késeket és baseballütőket találtak. Az Izrael ellen tüntető csoport nemrég kérte Václav Klaus államfőtől, hogy iszlám gárdákban harcolhassanak a zsidó állam ellen.

A cseh médiák által szélsőjobboldalinak és neonácinak minősített Nemzeti Ellenállás néhány tucat tagja Izrael közel-keleti politikája ellen kívánt tüntetni az izraeli prágai nagykövetség épülete előtt. A rendőrség azonban az előzetesen bejelentett tüntetést meghiúsította és 26 személyt kihallgatásra elővezettek.

„A tüntetőknél három gázpisztolyt, késeket, baseballütőket és más hasonló eszközöket találtunk” – közölte újságírókkal a rendőrség. A hatóság a tüntetés erőszakos feloszlatását nyilvánosan nem indokolta meg. Az akció résztvevői letartóztatásukkor nem tanúsítottak ellenállást – jelentette a közszolgálati Cseh Televízió.

Izrael ellen harcolnának

A Nemzeti Ellenállás a közelmúltban, az izraeli-libanoni konfliktus idején kéréssel fordult Václav Klaus államfőhöz: engedélyezze, hogy tagjai szolgálatot vállalhassanak idegen országok hadseregeiben. A szervezet jelezte: tagjai iszlám államok hadseregeiben vállalnának szolgálatot, ha azok konfliktusba keverednének a zsidó állammal.

Cseh állampolgárok más országok hadseregiben csak a cseh hadsereg legfelsőbb parancsnokának, az államfőnek az engedélyével vállalhatnak szolgálatot. A törvény megsértését akár nyolc évi szabadságvesztést is kaphat az érintett. A hatóságok ismeretei szerint jelenleg csak a francia idegenlégióban szolgál néhány cseh állampolgár.

Comments are closed.