Forrás: MNO

2006. augusztus 21. (3. oldal)

Szabó Zsolt

Demszky Gábor az új kenyér ünnepének nevezve Szent István, a magyar államalapítás napját, tegnapi beszédében ismét a jobboldalt, valamint független ellenfelét, Tarlós Istvánt ostorozta. Az SZDSZ-es főpolgármester minél több külföldit, közöttük határon túli magyarokat hívna Budapestre, holott pártja korábban élesen elutasította nemzettársaink kettős állampolgárságát.

Nemzetpolitikai fordulat? Demszky Gábor ünnepi beszéde meglepő, érdekes és figyelemre méltó fordulatra utal az MSZP-SZDSZ-es koalíció határon túli magyarokkal kapcsolatos politikájában – nyilatkozta lapunknak Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottsága fideszes elnöke. Szerinte a kormány lényegében már eldöntötte, hogy az autonómia szorgalmazása helyett az erdélyi, a délvidéki, a felvidéki és a kárpátaljai magyarok evakuálását támogatja, csakhogy erről elfelejtett egyeztetni az érintettekkel, a magyar politikusokkal. – A határon túli magyarok képviselői, szervezetei éppen a szülőföldön való boldogulást szorgalmazzák – szögezte le Németh Zsolt, hozzátéve: cinikus, hogy a főpolgármester a Budapesten épülő lakásokkal csábítaná ide az anyaországban élőkhöz képest sokkal rosszabb anyagi helyzetben lévő nemzettársainkat, miközben a kormányzat most tünteti el az egykor működő lakástámogatási rendszer utolsó maradványait is.Köszöntöm önöket augusztus 20-án, legnagyobb nemzeti ünnepünkön, az új kenyér ünnepén itt, a Liberálisok Házánál – kezdte tegnapi beszédét Demszky Gábor főpolgármester a megjelent újságírókkal együtt, néhány tucatnyi érdeklődő előtt.

– Az államalapító Szent István intelmeiben úgy fogalmazott, hogy a soknyelvű ország erősebb az egynyelvűnél. Később fővárosunkat magyarok, németek, zsidók, szerbek és szlovákok együtt építették virágzó metropolisszá, a mai színes, multikulturális várossá. Mi liberálisok megértettük Szent István elképzeléseinek lényegét, ezért újra és újra nemet kell mondanunk az idegengyűlölet, a kirekesztés formájára – fogalmazott Demszky, aki szerint Budapestnek égető szüksége van a külföldiekre. Kiemelte: “Tudom, hogy sokan, köztük politikusok is, nem örülnek a külföldieknek. Még akkor sem, ha nagyobbrészt határon túli magyarokról van szó. Ők azok, akik Erdélyben magyar testvéreiknek, Budapesten pedig olcsó román munkásoknak nevezik ugyanazokat az embereket. Én liberális városvezetőként arra biztatom a határon túli magyar fiatalokat, hogy jöjjenek minél többen, dolgozzanak és vállalkozzanak Budapesten. Hozzák a feleségüket, férjüket, a gyermekeiket is. Itt naponta 3000 négyzetméternyi lakás épül, rájuk vár. – Hazug a kettős állampolgárságról szóló vita: aki idejön, itt dolgozik, itt fizet adót, az kapjon magyar állampolgárságot, de ő minél előbb – fűzte hozzá Demszky, majd választási ellenfelére, Tarlós Istvánra utalva kijelentette: – Azok a jobboldali, rendpárti elképzelések idegenek hagyományainktól, amelyek eleve bűnös városként tekintenek Budapestre, az itt lakókra, és őket drákói szigorral, bírságolással akarják a helyes útra terelni. A város olyan, amilyenek mi vagyunk, és jobb is csak akkor lesz, ha mi azzá tesszük, nem pedig valaki: egy helytartó vagy egy erkölcscsősz felülről ránk parancsol.

A szabad demokrata politikus beszéde közben egy férfi többször is Demszkyre mutatva “zsidók, menjetek haza!” felkiáltással rohangált fel-alá a Városháza parkban, ahonnan a rendezvény végén azonban a liberális szervezők egy idős hölgyet tessékeltek ki, mert a főpolgármestert többször is hazugnak nevezte.

Tarlós István, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és számos civil szervezet által támogatott független főpolgármester-jelölt riválisa beszédére reagálva elmondta: a magyar nemzet ünnepén nem kíván kampányolni. – Ugyanakkor furcsállom, hogy az MSZP és az SZDSZ közös jelöltje, a magát liberálisnak mondó Demszky Gábor miközben kirekesztésről beszél, azon ügyködik, hogy engem kitiltson Budapest egyik közterületéről, a Köztársaság térről. – Az itt élők túlnyomó többsége rendre vágyik, célom pedig az, hogy a magyar nemzet fővárosa valóban élhető és biztonságos város legyen. A határon túli magyarok ügyében pedig csak meg kell nézni, hogy 2004. december 5-e előtt mit nyilatkozott minderről a főpolgármester, és mit mondtam én – szögezte le Tarlós.

Comments are closed.