Forrás: Magyar Rádió

Tizenötezer ENSZ békefenntartó katona érkezik Libanonba. Az európai országok azt vállalták, hogy mintegy hétezer katonával járulnak hozzá a kontingens felállításához. Libanon üdvözölte, hogy az uniós tagországok jelentős létszámú csapatokat ajánlottak fel, mint ahogy Izrael is.

Az izraeli rádió jelentése szerint a francia honvédelmi miniszter 2 ezer békefenntartó katonát ígért Dél-Libanonba, 3 héten belül. A csapatok küldésére csak az után kerülhetett sor, hogy az ENSZ jóváhagyta a fegyveres harcra vonatkozó szabályokat. Ezek szerint amennyiben a csapatok őrjáratait akadályoznák a gerillák, az egységek akár elsőként is tüzet nyithatnak, valamint mindig egységes parancsnokság alatt lesznek a nemzetközi csapatok, amelyek biztonságuk érdekében nehézfegyverzettel is rendelkezhetnek.

A libanoni miniszterelnök üdvözölte a döntéseket. Mint mondta, a hatékony részvétel erősíti a kormányt az ország déli részének birtokba vételében. Az ENSZ fegyverszüneti határozata 15 ezer katonáig terjedő nemzetközi kontingens szánt a libanoni déli határvidékre, hogy az megakadályozza a Hezbollah térnyerését, és erősítse a bejrúti kormány jelenlétét. A jelenlegi tervek szerint Olaszország 2500, Spanyolország 1200, Lengyelország 500, Belgium 400, Finnország pedig 250 fegyverest küld Libanonba.

Az olaszok jövőre átveszik a parancsnokságot

Minden várakozást felülmúlt a brüsszeli külügyminiszter csúcs eredménye – nyugtázta megelégedéssel a pénteki értekezletet az olasz diplomácia vezetője, Massimo Dalema, aki Itália érdemének tulajdonítja a libanoni misszióról született megállapodást. Készen állunk – jelentette ki a miniszterelnök, Romano Prodi, hangsúlyozva, hogy az első olasz hadihajók már kedden készek az indulásra, 2000-2500 katonával. Az olasz kontingenssel kapcsolatos részletkérdésekről a hétfő délutánra kitűzött kormányülés dönt. A misszió Európa sikere. Végre Európa is lép a nemzetközi színtéren, mégpedig egy ennyire kényes övezetben – tette hozzá Prodi, hangoztatva, hogy Párizzsal teljes egyetértésben döntöttek. Az olaszok jövő tavasszal veszik át majd a franciáktól a békefenntartó erők parancsnokságát. Ez nem verseny a primadonna szerepéért, a szövetségesek között teljes az összhang. Az újságírói kérdések közül Prodi egyedül arra nem válaszolt, mennyibe fog ez kerülni az olasz államkasszának. Ami a katonák biztonságát illeti, viszont Prodi kijelentette: az izraeli és a libanoni kormánytól is kellő garanciát kapott arra, hogy a tűzszünetet nem sértik meg. A nemzetközi misszióban való részvételt Olaszországban nemcsak a kormányerők, az ellenzék is támogatja, bár Silvio Berlusconi volt kormányfő szerint a Prodi által ígért katona túl sok, elég lenne 1200 fős kontingenst küldeni Olaszországnak.

Sárközi Júlia (Róma), Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.