Forrás: Híradó

A Nemzet Színésze 86 éves korában hunyt el – a Kossuth-, Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész temetését a Magyar Televízió és a hirado.hu közvetíti

A 86 éves korában elhunyt Zenthe Ferenctől családtagjai, barátai, pályatársai délután kettő órakor vesznek végső búcsút a Farkasréti Temetőben. A Kossuth-, Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész temetését a Magyar Televízió közvetíti.

A hamvasztás utáni búcsúztatást a július 30-án elhunyt művész színháza, a Madách Színház szervezi. A szertartás 14 órakor kezdődik, amikor elsőként művészek és barátok állnak díszőrséget Zenthe Ferenc urnája mellett. A mintegy 30 perces tisztelgés ideje alatt a helyszínen bárki leróhatja kegyeletét. Zenthe Ferencet, a népszerű Kossuth-díjas, a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével is kitüntetett Nemzet Színésze életművét Hiller István kulturális és oktatási miniszter is méltatja majd.

A hivatalos búcsúztatását 14 óra 25 perctől élő adásban közvetíti a Magyar Televízió. A szertartás végén Szabó Gyula, a nemzet színésze mond búcsúverset. Ezt követően, 15.30-tól az MTV levetíti A ZENTHE című portréfilmet, amelyet tavaly, 85. születésnapjára készített a közszolgálati televízió. Este pedig 20.05-kor a Jób lázadása című magyar-NSZK filmet láthatják az MTV műsorában.

Pályája kezdetétől a közönség szeretete övezte

Zenthe Ferenc a Nemzet Színésze címet 2005 januárjában, Bessenyei Ferenc halála után kapta meg – a tizenkét színészből álló létszám ugyanis mindig állandó, és csak az egyik tag halála után választanak új kitüntetettet. Zenthét egyhangúlag szavazták meg annak idején, az indoklás szerint nem is annyira csak kiemelkedő színészi teljesítménye miatt, hanem inkább azért, mert a közönség körében is hihetetlenül népszerű volt. A Nemzet Színészévé választásakor úgy nyilatkozott, “amikor elkezdtem a pályát, a Jóisten rátett a tenyerére, és azóta azon visz tovább”.

Nevét és arcát a színházi szerepek mellett húsznál is több tévéjáték őrzi

A filmgyártás és a televízió is jobbnál jobb feladatokkal “kényeztette el”. Első filmszerepét Nagy Sándor honvédtábornokként 1953-ban alakította a Föltámadott a tengerben, ezt a Rákóczi hadnagyának főszerepe követte Előtte öttusázók megtanították lovagolni, aminek még sok hasznát vette. Ezután romantikus vígjátékok főszerepei következtek a sármos színész életében: a 2×2 néha 5, a Mese a 12 találatról, a Kölyök, a Fapados szerelem című filmekben. Később egyre inkább jellemszerepeket formált meg. 1983-ban készült az Oscar-díjra is jelölt magyar-NSZK koprodukció, a Jób lázadása, amelyben Zenthe Ferenc a Tisza-menti, módos falusi zsidó szerepében tűnt fel. Játékfilmben utoljára a Magyar vándor című filmben szerepelt 2004-ben.

A Tenkes kapitánya után több tévésorozat következett: a Rózsa Sándor, a Tüskevár, a Princ a katona, a Bors és legutóbb a Szomszédok. A Szabó család rádiós sorozat 2421 részében játszotta Kárpáti szerepét. Hangját adta a Vuk és az Erdő kapitánya rajzfilmekhez.

Zenthe Ferencet 1954-ben és 1968-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1975-ben megkapta az érdemes művész címet. A filmkritikusok díjával jutalmazták 1984-ben, kiváló művész lett 1989-ben, Erzsébet-díjas 1992-ben, MSZOSZ-díjas 1993-ban. 1997-ben Kossuth-díjat adományoztak neki, szülővárosa, Salgótarján 2003-ban díszpolgárrá választotta. 2005-ben az MTA Magyar Örökség-díjjal tüntette ki “sokoldalú emberábrázolásáért”.

hirado.hu

Comments are closed.