Forrás: NAPI

http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=303198

2006.8.13 – 10:40

Az árfolyam mindent elvitt a Danubius-nál

A Danubius szállodáinak üzemelési nyeresége 38 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest az átlagárak és az átlagköltés is jelentősen (17 illetve 14 százalék) növekedett a foglaltság kismértékű csökkenése mellett. A nem realizált árfolyamveszteség miatt viszont 1,8 milliárd lett a mérleg szerinti mínusz.

A Danubius Csoport konszolidált bevétele 21,63 milliárd forint volt az első félévben, ami 10 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az elért 921 millió forintos üzemi profit harmadával több mint egy évvel korábban. Az árfolyamok változása azonban jelentősen befolyásolta – most elsősorban negatív irányba – a csoport eredményeit: a forint gyengülése egyrészt kedvezően hat bevételekre, viszont a hitelek átértékelésekor jelentős nem realizált árfolyamveszteséget okoz. A hitelek értékeléséhez használt forint árfolyam az euróhoz képest 12,4, az angol fonthoz képest 11,4 százalékkal gyengült az idei első félévében. Így a január-június időszakra 2,14 milliárd forintos nem realizált árfolyamveszteséget kellett elkönyvelni, s emiatt adó előtti veszteség 1,77 milliárd forint lett szemben a tavalyi 129 millió forintos nyereséggel. Ugyanakkor az is igaz, hogy a Danubius hiteltörlesztési és kamatfizetési kötelezettségét euró bevételeiből euróban teljesíti. Ezért ezeken a tranzakciókon nem realizálódik árfolyamveszteség. Amennyiben a forint az elkövetkező időszakban nem erősödik, az euróban képzett árakból forintban beszedett bevételeiben a társaság realizálja a „gyenge forint” pozitív hatását.

A magyarországi szállodák 61,1 százalékos foglaltságot értek el az első félévben, ami 3,8 százalékponttal alacsonyabb a bázisnál, az átlagárak ugyanakkor közel 20 százalékkal, 13 149 forintra emelkedtek. A cseh szállodák 75,6 százalékos foglaltság ( mínusz 3,7 százalékpont a bázishoz képest) mellett 16278 forintos átlagárat értek el. A szlovák szállodák foglaltsága 72,2 százalék volt, ami 1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A vendégéjszakák közül nőtt a belföldiek, csehek és izraeliek száma, de csökkent a német vendégek érdeklődése.

A román szállodák a foglaltsága 1,4 százalékponttal, 44 százalékra nőtt. A román és magyar vendégéjszakák száma nőtt, míg a németeké a felére esett vissza. A rendkívül kemény tél miatt a román szállodák első negyedéves foglaltsága és átlagára is elmaradt a bázistól, de a második negyedév kedvezően alakult.

(NAPI Online)

NyomtatásVissza

(c) 2001 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.

Comments are closed.