Forrás: MNO

2006. június 26. 0:03

Magyar Nemzet – Pilhál Tamás

Még Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter utasítására pénteken délután ledöntötték a magyar közegészségügy megszervezőjének, Johan Bélának a szobrát, amely az Országos Epidemiológiai Központ kertjében állt.

A szobordöntés előzménye, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) korábban élesen tiltakozott az ellen, hogy a professzor nevét viselje az Országos Epidemiológiai Központ. A tiltakozás eredményre vezetett, hiszen az egészségügyi miniszter utasítására május végéig kikerült Johan neve a közintézmény nevéből, sőt az Országgyűlés 2006. február 6-án a népegészségügyi program elnevezéséből is törölte az egyébként Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós által is nagyra becsült Johan Béla nevét. (Pedig éppen Rácz Jenő egyik szocialista miniszterelődje, Csehák Judit terjesztette be a népegészségügyi programot ezen a néven.)

A Mazsihisznek az volt a baja Johan Bélával, hogy a Sztójay-kormány egészségügyért felelős államtitkára és a harmadik zsidótörvény egyik társszerzője volt. Történészek viszont rámutattak: az egykori Köjál létrehozásával, a falusi egészségügyi szolgálat megszervezésével és az első magyar penicillinkészítmény bevezetésével elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar közegészségügyben. Johan kétségtelenül vitatott személyiség: egyes történészek a zsidóüldözésekben való bűnrészessége mellett törnek lándzsát, mások viszont azt állítják, sok zsidó orvos köszönheti neki az életét.

Comments are closed.