Forrás: Index

Kudarcba fulladt a palesztin szervezetek egymás közötti egyeztetése a nemzeti megegyezési tervről, így a kormányzó Hamásznak adott határidő lejártával Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden kiírja a népszavazást az Izrael közvetett elismerését jelentő kezdeményezésről – jelentette be az elnöki hivatal.

Izraelben bebörtönzött palesztin vezetők készítették a nemzeti megegyezési tervet, amely egyebek mellett kilátásba helyezte, hogy véget vetnek az izraeli célpontok elleni támadásoknak, palesztin államot hoznak létre az 1967-ben megszállt területeken, és a szöveg kimondatlanul elismeri Izrael jogát a létezésre, amit a Hamász kereken elutasít. Abbász május 25-én jelezte, hogy 10 napot ad a Hamásznak a terv elfogadására, és ha a szervezet erre nem hajlandó, negyven napon belül népszavazást ír ki.

A palesztin szervezetek vezetői az előző napokhoz hasonlóan hétfőn este is még több órán át egyeztettek a közös politikai platform kialakításának reményében, de a Hamász ezúttal sem küldte el képviselőjét a Mahmúd Abbász elnökletével Rámalláhban tartott megbeszélésre. Pontosabban a Hamász egyik vezetője, Abdel-Azíz Duejk jelen volt a tárgyaláson, de a palesztin parlament elnökének minőségében.

A megbeszélésen részt vett palesztin vezetők egybehangzó nyilatkozata szerint az alkudozások eredménytelenek maradtak, pedig Mahmúd Abbász több mint egy órán keresztül beszélt telefonon Iszmáil Haníjéval, a Hamász vezetésű kormány miniszterelnökével. Abbász közölte a frakciók küldötteivel, hogy nem vezettek eredményre azok az erőfeszítések, amelyekkel megpróbálták rábírni a kormányt Izrael elismerésére, így ki fogja írni a népszavazást.

Az elnöki hivatal által kiadott közlemény szerint Abbász kedden megbeszélést folytat a PFSZ végrehajtó bizottságával és a parlamenti frakciókkal, majd kitűzi a népszavazás dátumát. Az államfő hétfő délelőtt megerősítette, hogy népszavazásra bocsátja a nemzeti megegyezési tervet, ha a Hamász nem módosítja politikai pozícióit. A Hamász egyelőre, amellett, hogy nem hajlandó elismerni Izraelt, visszautasítja azt is, hogy véget vessen erőszakos akcióinak.

Eközben a Hamász késznek mondta magát arra, hogy folytassa a párbeszédet a Fatah mozgalommal a megállapodás reményében. Haníje egy izraeli televíziónak nyilatkozva a palesztinközi párbeszéd folytatását szorgalmazta, és ellenezte határidők kijelölését. A radikális szervezet megítélése szerint még van idő bőven arra, hogy komoly párbeszédet folytassanak és nemzeti megállapodásra jussanak.

A palesztinok még soha nem tartottak népszavazást, és tisztviselők közlése szerint a referendum végeredménye nem lesz kötelező jellegű. A Hamász szerint az alkotmány alapján az államfő nem is írhat ki népszavazást. Mindazonáltal Abbász elnök jelentős előnyhöz jut a Hamásszal való vitájában, ha a népszavazást sikeresen lebonyolítják.

Comments are closed.