Forrás: MNO

2006. június 1. 18:26

Keresztes Lajos

Több ország európai parlamenti képviselői szeretnék megakadályozni, hogy a lelkes foci szurkoló hírében álló iráni elnök ellátogathasson a németországi világbajnokságra. A kezdeményezők szerint Ahmadinedzsádot még időben, a vb előtt „persona non gratavá” kell nyilvánítani az unióban.

A beutazási tilalmat kezdeményező 75 politikus szerint az uniós beutazási tilalomnak mindaddig érvényben kel maradnia, amíg az iráni elnök fenntartja Izrael-ellenes álláspontját.

Semmi sem akadályozza az uniós tagállamokat, hogy egyesével vagy közösen olyan nyilatkozatot fogadjanak el, miszerint Ahmadinedzsád nem kaphat vízumot, így nem utazhat az EU-ba – nyilatkozta az egyik kezdeményező, a brit konzervatív képviselő Charles Tannock.

Eddig az EU beutazási tilalommal sújtotta Alexander Lukasenko fehérorosz elnököt, valamint Robert Mugabe zimbabwei kormányfőt, így már van erre precedens.

Frankfurtban ma ugyanebben az ügyben petíciót publikáltak, melyhez több mint négyezer zsidó és nem zsidó aláíró csatlakozott. A petíció támogatói szerint Ahmadinedzsád ismételten tagadta a holokausztot, és a zsidók megsemmisítésére szólított fel. Ezért számára nem lehet helye Németországban a vendégbarátságnak, és nem kaphat belépőjegyet a vb mérkőzéseire. Az aláírók emellett uszítás és a nemzetiszocialista bűnök tagadása miatt büntetőeljárást követelnek az iráni elnök ellen.

(Forrás: spiegel.de)

Comments are closed.