Forrás: kultura.hu

2006. május 22.

A magyar mártírköltőnek, Radnóti Miklósnak állítottak szobrot vasárnap a szlovákiai Nemesradnóton, a költő szüleinek egykori lakóhelyén.

(mti) A szlovákiai magyarok már 2004-ben, a Holokauszt emléknapján is emléktáblával jelölték meg a helyet, a Glatter-ősök gömöri fészkét, amely településről a költő a nevét is vette, s ahol 1941-ben néhány hetet töltött a felesége és rokonai társaságában. Radnóti nagyapja, Glatter Jónás a közeli Rimaszécs zsidó temetőjében nyugszik, tavaly a rimaszombati, a helyi önkormányzat és több helyi polgári társulás állított emléktáblát.

A szlovák kormány 300 ezer koronás támogatása és a magyar Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium hasonló igérvénye nyomán most a nemesradnóti önkormányzat félalakos szoborral tiszteleg a költő emléke előtt. A szobrot magyarországi művész, Győrfi Lajos alkotta.

A jelképes Gömörország himnuszának hangjaival kezdődött és a Szózattal befejeződött szoboravató ünnepségen Csáky Pál, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese és B. Kovács István történész, a Rimaszombat és Vidéke Polgári Társulás elnöke mondott beszédet. Az eseményen a pozsonyi magyar nagykövetség és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is képviseltette magát.

„Nagy adósságot törlesztettünk ma, hiszen tartozunk ezzel Radnóti Miklósnak, akinek az ősei éltek itt. Örülök, hogy kormánytámogatásnak köszönhetően mára állhat annak a nagyságnak a szobra, azé az emberé, akit az akkori politikai őrület ki akart szorítani a nemzetből és magyar kultúrából. Hála a sorsnak: eredménytelenül, hiszen a nagy művész, a tiszta szellem elpusztíthatatlan. Az olyan nagyságoknak, mint Radnóti volt, a hatalom legfeljebb az életét veheti el, a műve ellen semmit nem tehet. Ezt is jelöli és hirdeti ez a szobor, amely egyszersmind a befogadó nemzeti gondolatra is rezonál, s mi tisztelettel hajolunk meg az ő emléke előtt” – mondta Csáky és hozzátette: Petőfi, Márai és Radnóti szlovákiai szobra után „bízvást jöhetnek majd a többiek szobrai is, akiknek emlékét őrizzük, s akiknek nagyságát szintén meg kívánjuk jelölni.”

Comments are closed.