Forrás: Magyar Rádió

Izrael új honvédelmi minisztere, a szociáldemokrata Munkapártot vezető Perec végrehajtotta első katonai csapását palesztin szélsőséges terrorszervezetek ellen.

Hét palesztin halt meg a fegyveres harcokban a ciszjordániai Dzsenin környékén. A Hamász képviselői csalódottságukat fejezték ki. Egyikük azt nyilatkozta, hogy ezzel Perec bebizonyította, hogy bűnöző és terrorista.

Izraeli és palesztin források is beszámoltak róla, hogy az al-Aksza Mártírjainak Brigádja és az Iszlám Dzsihád fegyvereseivel végeztek két akció során különleges katonai egységek. A halottak közt van a Dzsihád egyik vezetője, aki izraeli források szerint számos öngyilkos robbantás kitervelésében és megszervezésében működött közre.

Többek között kulcsszerepe volt a legutóbbi Tel-Avivi merényletben is. Közben az utolsó Iszlám Dzsihád akció izraeli áldozatainak a száma 11-re emelkedett, mert az utóbbi napokban két súlyos sebesült is meghalt, hiába küzdöttek az orvosok hetekig életükért.

Közben a palesztin elnök a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre szólította fel Izraelt. Mahmúd Abbász tv- és rádióbeszédében, amelyben Izrael Állam megalakulásáról, a palesztinok számára katasztrófát jelentő eseményről emlékezett meg. Sürgette egyben azt is, hogy a Gázai övezet palesztin fegyveresei szüntessék be az Izrael elleni rakétatámadásokat.

Abbász szerint az erőszak arra bátorítja Izraelt, hogy fokozza katonai tevékenységét, és folytassa egyoldalú tervének megvalósítását, amelynek célja: határokat előírni a palesztinoknak.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.