Forrás: MNO

A Hamász vagy az Iszlám Dzsihád állhat a háttérben

2006. május 15. 13:59

Szelei István

A palesztin biztonsági szolgálatok információi szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök meggyilkolását tervezi az Iszlám Dzszihád nevű iszlamista szervezet. Izraeli források szerint autóba rejtett pokolgép lenne az egyik lehetséges merényleti eszköz. Abbász a védelmét ellátó szolgálatoktól is tart. Az elnök közben tárgyalóasztalhoz hívta Izraelt.

A palesztin biztonsági szolgálat információi szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök meggyilkolását tervezi az Iszlám Dzsihád nevű radikális szervezet. Abbász biztonságát felügyelő szerveket alaposan felduzzasztották az elmúlt napokban a hír hallatán – tudta meg a Haaretz izraeli napilap tudósítója.

A Palesztin Hatóság elnökéhez közeli források a lapnak elmondták, izraeli biztonsági szervek szerint autóba rejtett pokolgép lenne az egyik lehetséges merényleti eszköz.

A Haaretz izraeli napilap tudósítója emlékeztet, mióta Jasser Arafat halála után Abbász átvette a Palesztin Hatóság vezetését, már többször felmerült, hogy valamelyik radikális palesztin csoport meggyilkolná. Néhány hete megjelentek olyan hírek is, hogy maga a Hamász is ezt tervezi, de a kormányon levő politikai szervezet ezt határozottan cáfolta. Az izraeli lap információi szerint két hete például egy húsz méteres frissen ásott alagutat fedeztek fel a biztonsági szervek Abbász háza alatt. A Haaretz rámutat, Abbász biztonsági szolgálata rendkívülien kiterjedt. Az elnöki gárda mellett, az elnök biztonságát több palesztin ügynökség is ellátja.

Minden biztonsági szervnek megvan a saját területe, de ezeknek a felügyelete nem teljesen tisztázott. Az egyik legnagyobb, a Nemzeti Biztonsági Szolgálat felelős például Abbász és kíséretének mozgási útvonalának biztosításáért. Az útvonal átvizsgálásáért, s minden gyanús jármű eltávolításáért.

A Haaretz palesztin hivatali forrásokat idézve kiemeli, Abbász érzi, hogy az egymástól különálló, védelmi szervek, legalább annyira veszélyt is jelenthetnek számára, mint biztonságot. Ennek érdekében például a Nemzeti Biztonsági Szolgálatot saját felügyelete alá akarja vonni. Nemrégiben pedig elutasította a Hamász-párti belügyminiszter javaslatát, egy a kormányzat alá tartozó újabb biztonsági szolgálat létrehozásáról.

Abbász tárgyalóasztalhoz hívja Izraelt

Izrael állam létrejöttének 58-ik évfordulója alkalmából mondott beszédében Mahmúd Abbász hétfő reggel a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre szólította fel Izraelt. A palesztin elnök ezen kívül a gázai övezet militáns arab szervezeteinek Izrael elleni rakétatámadásainak mielőbbi beszüntetését is szorgalmazta. Mint fogalmazott: az erőszak, csak ösztönzőleg hat Izraelre katonai válaszlépések indításához, s hogy végrehajtsa az ígért egyoldalú határvéglegesítési tervét.

Mint ismert, Izrael nem hajlandó a békéről tárgyalni, amíg a Hamász vezette kormány nem mond le az erőszakról, s nem ismeri el Izrael létezését. A Palesztin hatóság elnöke eddig sikertelenül próbálta meggyőzni a radikális szervezetet, hogy finomítson álláspontján. Abbász legutóbbi tárgyalásokra való felhívását a zsidó állam visszautasította. Az izraeli Külügyminisztérium szóvivője, Mark Regev szerint a kormány békét akar, de elutasítja azt a javaslatot, hogy ne vegyen tudomást a Hamászról, s csak Abbásszal tárgyaljon. „Senki sem hagyhatja figyelmen kívül a valóságot a palesztin választások eredménye után. A tényleges politikai hatalom a Hamász kezében van” – jelentette ki Mark Regev.

A Nyugat a napokban döntött arról, hogy felújítja a palesztinoknak szánt segélyek folyósítását, de kizárólag Abbász hivatalán keresztül. A pénzek elosztása azonban még a jövő kérdése lesz. Közben felújultak az összetűzések a kormányon lévő radikális szervezet és a palesztin elnökhöz közel álló Fatah hívei között, amelyek a múlt héten csitulni látszottak.

haaretzdaily.com

Comments are closed.