Forrás: Híradó

Az MKP továbbra is ragaszkodik a Benes-dekrétumok hatálytalanításához

Az elmúlt nyolc évben kormányzati pozíciót betöltő Magyar Koalíció Pártja (MKP) a jövőben – sem kormányzati helyzetben, sem ellenzékiben – nem mond le eddig megvalósulatlan törekvéseiről – jelentette ki a párt programalkotó közgyűlésén, Révkomáromban Bugár Béla.

A több mint háromszáz küldött és legalább ugyanennyi érdeklődő előtt a pártelnök arról beszélt, hogy jóllehet pártja a kormányzati ciklusban, a szlovák pártok koalíciós partnereként programjának számos célkitűzését – így az önálló magyar egyetem létrehozását – meg tudta valósítani, nem teljesült számos olyan törekvése, amelyről a jövőben sem kíván lemondani. Mindezek megvalósítása természetesen a júniusban esedékes idő előtti választást követő négy éves ciklus során kormányzati és nem ellenzéki pozícióból lenne valószínűbb. Az MKP ezért részt kíván venni a következő kormánykoalícióban, de semmiképp se akar mindenáron, a programjával összeegyeztethetetlen, vagy azzal ellenkezők dolgokat szorgalmazó pártokkal együtt kormányozni. Tudja azonban, hogy az ellenzéki padsorokból hasztalan hangoztatnák az MKP törekvéseit.

Az MKP a jövőben is következetesen ragaszkodni kíván a szlovákiai magyarok második világháború utáni jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumok hatálytalanításához és elvárja, hogy miként a szlovákiai zsidó közösségeket, úgy a Benes-dekrétumok nyomán meghurcolt és kifosztott magyarokat is az állam legalább jelképesen kárpótolja. Az MKP szerint méltányos lenne, ha a kárpótlásból eredő pénzek nem személyesen a kárvallottakhoz, hanem az önkormányzatokhoz jutnának el, ahol méltányosabban tudnának dönteni azok igazságosabb felhasználásáról.

A párt ragaszkodni fog a kisebbségi kultúrák állami finanszírozását szavatolni hivatott törvény megalkotásához, jelszava a továbbiakban is az önkormányzatiság kiterjesztésére összpontosít, s hangoztatja ezt abban a meggyőződésben, hogy az önkormányzatiság és vidékfejlesztés gyakorlatilag az autonómia ígéretének együttjárója, a tételes autonómiatörekvéseket azonban a szlovák többségű társadalmi közeg kitartó ellenállása miatt az MKP a jövőben sem szorgalmazza. A pártprogram fontos eleme marad a dél-szlovákiai régiók fejlesztése, a magyarlakta térségek országosnál nagyobb munkanélküliségének jelentős mérséklése, a szociális problémák családközpontú kezelése, nemkülönben a dél-szlovákiai területek lakóinak megélhetését ígérő agrárium és az infrastruktúra fejlesztése, a nyugat-keleti irányban húzódó gyorsforgalmi út és a Miskolcot Kassával összekötő út szlovákiai szakaszának megépítése.

MTI

Comments are closed.