Forrás: MA

1908. április 28-án a Szudéta-vidéken Zwittauban született Oskar Schindler német vállalattulajdonos.

2006.04.29 08:24 National Geographic, Kun Enikő

A második világháború alatt neki köszönhetően mintegy 1200 zsidó menekült meg a biztos halált jelentő koncentrációs táboroktól. Steven Spielberg amerikai rendezőnek köszönhetően ma már az egész világ ismeri a Schindler nevet.

1908. április 28-án Zwittauban (ma: Svitay) született Oskar Schindler, akinek a második világháború alatt mintegy 1200 zsidó köszönheti az életét. A szudéta német családból származó Oskar 1939-ben lett a német nemzeti szocialista párt tagja, azonban Hitler politikai elveivel sohasem tudott azonosulni.

1939-ben, amikor a németek elfoglalták Lengyelországot, Schindler Krakkóban az olcsó zsidó munkaerőre alapozva gyárat alapított. A kortársak által gyakran nagy szerencsejátékosként, nőcsábászként lefestett Schindler megbecsülte dolgozóit. Magánvagyonából finanszírozva ruhával és élelmiszerrel látta el őket.

Míg a náci politikusokkal és katonákkal szemben mélyen elkötelezett nemzetiszocialistát játszott, addig a civil életbe egyre több energiát és pénzt fordított a zsidók megmentésére. 1944-ben a Schindler vállalat már 1200 embernek adott munkát, akik közül később esett senki sem a náci mészárlások áldozatául.

Oskar Schindler 1950-ben feleségével együtt Argentínában telepedett le, ahol azonban nehéz évek köszöntöttek rá. Az üzleti csőd mellett házassága is zátonyra futott. Nyolc évvel később, nejétől elválva, visszatért Németországba, és Frankfurtban teremtett magának új otthont. Vállalkozásaival azonban itt is sorra kudarcot vallott.

1974. októberében Oskar Schindler egy hildesheimi kórházban szívbetegségben elhunyt ugyan, emléke azonban tovább él, és nemcsak az 1200 zsidó illetve azok rokonainak emlékezetében, hanem Steven Spielberg amerikai rendezőnek hála sok millió emberében.

A 66 éves Oskar Schindlert, – saját kívánságára -, Jeruzsálemben a Sion-hegyen található katolikus templomban helyezték végső nyugalomra.

Comments are closed.