Forrás: Magyar Rádió

Ki nézheti a foci vb meccseit személyesen Németországban? Illetve inkább ki nem? A nemzetközi politika keményen beszűrődik a sportba, Németországban legalább is belpolitikai vitát generál. Iránról és az ország vezetőjéről van szó.

A bajor miniszterelnök szerint nem szabad beengedni a labdarúgó világbajnokság látogatói közé az iráni elnököt. Edmund Stoiber, a német konzervatív, kereszténypárti politikai színpad egyik vezető egyénisége péntek este tartott beszédben ezt mindenekelőtt azzal indokolta, hogy Németország földjére nem léphet be olyasvalaki, aki kétségbe vonja a holokauszt megtörténtét és letörölné a térképről Izrael államot.

A világbajnokság biztonságáért leginkább felelős német politikus, Wolfgang Schäuble szövetségi belügyminiszter viszont azt mondta, hogy Németország egyszerűen nem teheti meg, hogy ne engedjen be külföldi országok vezetőit, ha azok meg akarják nézni a csapat valamely találkozóját. Úgyhogy nincs más választás, mint jó képet vágni Ahmadinezsád elnök esetleges látogatásához, egyúttal garantálni kell számára és az iráni csapat számára a maximális biztonságot.

Az Iránnal kapcsolat fejlemények roppant fejtörést okoznak az itteni politikai élet mérvadó képviselőinek. A közösen kormányzó kereszténydemokraták és szociáldemokraták egy-egy autentikus külpolitikai szakértője, Eckart von Klaeden illetőleg Gert Weisskirchen egyaránt azt mondta, hogy a külvilágnak egységet és erőt kell tanúsítania Iránnal szemben, de el kell kerülni a katonai beavatkozást.

Zentai Péter (Berlin)

Comments are closed.