Forrás: Híradó

Markó Béla szerint a román igazságügyi miniszter kijelentése félreértésen alapul – Emlékezés a zsidók deportálásáról

Markó Béla szerint a román igazságügyi miniszter kijelentése félreértésen alapulA vajdasági Zentán és Magyarkanizsán is megemlékeztek a zsidók deportálásárólA késés után ismét igényelhető a magyar oktatói szakkönyvtámogatás

A korrupcióellenes harc fékezésével vádolta az RMDSZ-t a bukaresti kormány igazságügyi minisztere. A kijelentés egy interjú során hangzott el, azt követően, hogy az RMDSZ képviselői ismételten elutasították Monica Macovei miniszterasszony törvénytervezeteit. Korábban a Korrupcióellenes Bizottság létrehozását sem szavazta meg az RMDSZ szenátorok fele. Az RMDSZ-t elmarasztaló kijelentésre reagálva Markó Béla kijelentette:

SZINKRON – MARKÓ /B. Nagy Veronika/

MARKÓ BÉLA elnök, Romániai Magyar Demokrata Szövetség-Az igazságügy miniszter asszonynak is rá kell jönnie előbb-utóbb, hogy először is egy koalíció tagja. Tehát neki egyeztetni kell a koalíciós szakemberekkel, koalíciós politikussal, koalíciós pártokkal, és mindig oda kell figyelnie, hogy esetleg az ő általa kínált megoldásokra vannak alternatívák, hogy esetleg az ő általa kínált módszerek nem éppen a legmegfelelőbbek, hanem lehet hogy a koalíciós társai, partnerei, tudnak jobb módszereket is. Tehát ez a vita erről szól, és egy pillanatig sem szólt arról, hogy kell-e a bűnözés ellen harcolni, kell-e a korrupció ellen küzdeni. Azt hiszem ez mindannyiunknak érdeke.*

Vajdaságban Zentán és Magyarkanizsán megemlékezéseket tartottak a holokauszt napja alkalmából a zsidók deportálásának 62-ik évfordulóján. Megkoszorúzták az ártatlan áldozatok emlékműveit, és fotókiállításokon emlékeztettek a zsidó nép meghurcoltatásaira.

DEPORTÁLÁS MEGEMLÉKEZÉS

Készítette: Hajnal Erzsébet, Ürményi Frigyes, Ada

A zentai zsidó temetőben az elhurcolt, soha vissza nem tért áldozatok tiszteletére emelt emlékműnél Lányi Stevan Sliah Cibbur lelkipásztor tartott misét, majd Juhász Attila Zenta polgármestere mondott beszédet.

JUHÁSZ ATTILA polgármester, Zenta-Azok, akik áldozatai lettek a holokausztnak nyugodjanak békében, a túlélőkkel pedig éljünk továbbra is békességben, megértésben és szeretetben.

A magyarkanizsai mementót a zsinagóga helyén elhelyezett emléktáblánál tartották. Weiss Zoltán megemlékezésében felidézte a 62 évvel ezelőtti szomorú eseményeket.

WEISS ZOLTÁN Magyarkanizsa-Az érintett országokban mindenütt emlékbeszédek hangzanak el, nekünk az első mementótól a máig egy gondolatunk van, hogy soha többé.

A lebontott zsinagóga helyén elhelyezett emléktáblára a kanizsai önkormányzat, a magyar pártok valamint a szabadkai zsidó hitközösség képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit.*

A kedvezménytörvény alapján idén is igényelhetik a határon túli magyar pedagógusok és oktatók a szakirodalom-vásárlási támogatást. A magyar kormány által nyújtott támogatás 14 ezer forint.

KÖNYVTÁMOGATÁS

Készítette: Csata Orsolya, Bíró Levente, Portik Csaba, Gyergyószentmiklós

A határon túli magyar pedagógusoknak járó, a magyar kormány által nyújtott támogatásra szakkönyveket vásárolhatnak a jogosultak. A támogatásban részesülőknek rendelkezniük kell magyar igazolvánnyal, és érvényes pedagógusigazolvánnyal, az egyetemi oktatóknak pedig oktatói kártyával. A támogatásra Magyarországon vásárolhatnak munkájukhoz kapcsolódó kiadványokat.

AMBRUS JUDIT tanárnő-Számomra nagyon nagy segítség, mivelhogy nekem sikerült kivennem a könyveket 14 ezer forint értékben. Választhattam munkafüzetet, példatárakat, szakirodalmat, földrajzi atlaszt, térképeket. Szóval nagyon nagy segítség nekem is, és a gyerekeknek is, mert fel tudom használni az iskolában.

A Romániai Magyar Pedagógus Szövetség közleménye szerint azok a jogosultak, akik tavaly nem tudták igénybe venni a támogatást, az idei keret mellett a tavalyi összeget is levásárolhatják. Tavaly egyébként 11 ezer 898-an igényelték ezt a támogatást, ebből csupán 6 ezer 578-an használták fel – tájékoztatta a Kárpáti Krónikát Sipos László, a Magyar Oktatási Minisztérium munkatársa. A támogatás személyesen a Könytárellátó Rt. budapesti és szegedi botjaiban vásárolható le.*

Erdélyi Géza, a szlovákiai Református Keresztény Egyház püspökének Erőt kaptok és tanúim lesztek” c. könyvét mutatták be a nagyváradi Lórántffy Zsuzsanna református egyházi központban. A könyvet méltató Tőkés László, királyhágómelléki református püspök az őrálló felelősségét emelte ki. A könyv első részében a felvidéki püspök ünnepi és alkalmi igehirdetéseiből válogat, a második rész cikkeit és előadásait, a harmadik pedig interjúit tartalmazza.15,8 millió euró értékű hitelszerződést írt alá az OTP Bank és a székelyudvarhelyi Hargita Gáz. A szerződés értelmében az OTP Bank 12,5 millió euró összegű hosszú lejáratú beruházási hitelkeretet, továbbá 1,8 millió euró összegű forgóeszköz hitelkeretet és 1,5 millió euró összegű áfa finanszírozási hitelkeretet biztosít a Hargita Gáz számára. Ezekből a pénzalapokból elsőként az alcsíki településeken és az udvarhelyi medencében építik ki a gázszolgáltató rendszert, majd a Gyergyói-medence települései kerülnek sorra.

Mátészalka városa és a kelet-szlovákiai Homonna egy éve ápol kulturális kapcsolatokat. A két város a napokban testvérvárosi szerződéssel erősítette meg korábbi együttműködését.

HOMONNA

Készítette: Erdélyi Claudia, Tomojka Vojtko Béla, Homonna

A Homonnai Csemadok szervezete egy évvel ezelőtt szorgalmazta a város vezetésének a magyarországi Mátészalkával való kapcsolatfelvételt.

BÍRÓ MIKLÓS polgármester, Mátészalka-Örültünk neki hogy Mátészalkát megkeresték, többször találkoztunk már kulturális rendezvények voltak, iskolák, kórház fölvette a kapcsolatot Homonnával.

Az együttműködési megállapodás aláírásánál a két fél többek között a gazdasági kapcsolatok fejlesztését hangsúlyozta.

VLADIMÍR KOSTELNIK polgármester, Homonna-A két város kulturális téren már korábban is együttműködött, mi azonban ennél tovább szeretnénk lépni, a célunk, hogy szoros gazdasági kapcsolatokat hozzunk létre, mivel Homonnán több jelentős üzemünk is van, amely nemcsak a hazai piacra de külföldre is termel.

A mátészalkai küldöttség az Andrássyak reneszánsz-barokk kastélyát is megtekintette. A család kapcsán a homonnai magyarok közül voltak, akik személyes élményeikről meséltek.

DOBROVOLSZKY KLÁRA-Nagymama és nagyapa a kastélyban laktak és a gróf Andrássynak dolgoztak, nagyapa volt főgépész a villanygyárban, és a gróf szerette a nagyapát is nagymamát is.

A testvérvárosok legközelebb Magyarországon találkoznak augusztusban a Mátészalkai Fényes Napokon.*

És most nézzünk néhány hírt a ma megjelenő lapokból:Jelenlegi formájában kiüresedett a Magyar Állandó Értekezlet intézménye – a Szabadság Tamás Pál szociológus kolozsvári előadásáról számol be. A szakember a Magyar Köztársaság Kolozsvári Főkonzulátusán rendezett fórumon a magyarországi választási kampányt, valamint a határon túli magyarok és Magyarország kapcsolatának alakulását elemezte.

Ollie Rehn az Európai Parlament előtt kijelentette: célja Románia és Bulgária 2007. január elsejei Uniós csatlakozásának biztosítása -olvasható a Hírek.Ro hírportálon. Az Unió bővítési biztosa pozitívan értékelte a román hatóságoknak az igazságügyi rendszerre vonatkozó reformjait és a korrupció elleni harcát.

Már másodszor tépték darabokra a pozsonyi vár aljába kihelyezett, Nagy-Magyarországot ábrázoló plakátot – írja a pozsonyi Új Szó. A plakátról korábban a Szlovák Reklámtanács és a Kulturális Minisztérium is megállapította, hogy nem törvénysértő. A kép a „Donaumonarchia” elnevezésű utcai kiállítás egyik alkotása.

A város ünnepének keretében, csütörtökön meg nyitotta kapuit a sepsiszentgyörgyi Szent György expo kiállítás, magyarországi és romániai részvevőkkel. A gazdasági vásáron 70 cég képviselteti magát.

SZENT GYÖRGY EXPÓKészítette: Simon József, Sepsiszentgyörgy

A háromszékiek legnagyobb vásárának megnyitóján Skapinyecz Péter, az ITD Hungary délkelet Európával foglalkozó tanácsadója elmondta, hogy a Szent György expo egyike a nyolc kiemelten támogatott vásárnak, amelyet a magyar-magyar gazdasági kapcsolatok javítása érdekében támogatnak. Az anyaországi társszervezők tapasztalata, hogy az évente megrendezett kiállítást párszáz üzletember látogatja meg, és több tucatnyi üzlet meg is köttetik. A vásár, melynek sikerességére az idei túljelentkezés is utal, vasárnap délutánig látogatható.*

Műsorvezető: TÓTH KRISZTA*

Kárpáti Krónika

Comments are closed.