Forrás: MNO

Chirac: a palesztinok megsegítése politikai érdek is

2006. április 28. 13:43

Szelei István

Franciaország külön világbanki pénzalapot hozna létre a palesztin köztisztviselők kifizetése érdekében – jelentette ki Jacques Chirac Mahmud Abbásszal való párizsi találkozója során. A francia köztársasági elnök biztosította a palesztin elnököt: sürgetni fogja a nemzetközi közösséget, hogy indítsa újra a palesztin segélypénzek folyósítását.

Franciaország sürgetni fogja a nemzetközi közösséget, hogy indítsa újra a palesztin segélypénzek folyósítását – jelentette ki Jacques Chirac francia köztársasági elnök Mahmud Abbász palesztin elnökkel való találkozója során.

Chirac ígéretet tett Abbássznak, hogy javasolni fog egy külön világbanki pénzalap létrehozását amelyből finanszírozhatóvá válna a palesztin köztisztviselők fizetése – közölte a francia köztársasági elnök szóvivője. Jérome Bonnafont szerint a francia államfő az Európai Unió, az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország május 9-i találkozóján fogja felvetni javaslatát.

Chirac e-mellet felszólította a Hamász vezette kormányt, hogy vesse alá magát a nemzetközi követeléseknek, s ismerje el Izrael államot, s mondjon le az erőszakról.

Mint ismert, a palesztin radikális szervezet januári győzelmével Izrael azonnal leállította a kormányzati segélypénzek folyósítását, majd ehhez az előbbi beiktatása után április elején csatlakozott az Egyesült Államok és az EU is. Ez utóbbi különösen érzékenyen érintette a palesztinokat, hisz az évi több mint 500 millió eurós európai támogatások nélkül gyakorlatilag működésképtelen a „gettóba” zárt Palesztin Hatóság. Az Európai Unió támogatásának leállítása miatt az egyre népesebb Ciszjordániai és Gázai lakosság számára nélkülözhetetlen egészségügyi és oktatási intézmények létesítésére sem kerülhet sor. Iszmail Hanije a Hamász-kormány miniszterelnöke április elején csődöt jelentett be, aminek következtében nem tudják kifizetni az állami alkalmazottak – így is több hónapja elmaradt – bérét. Az ENSZ legutóbb pedig arra figyelmeztetett, hogy már közel egymillió ciszjordániai és gázai lakost fenyeget humanitárius katasztrófa. Európai civil és keresztény szervezetek is „második Szomáliától ” tartanak, s cselekvésre szólítják kormányaikat.

Franciaország a hagyományosan arab-palesztinbarát politikáját követve Jacques Chirac köztársasági elnök kezdettől fogva elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy politikai vitában „a palesztin néppel fizettessék meg a számlát”, s ennek már korábbi kairói látogatásán is hangot adott.

A most Párizsba érkezett Mahmud Abbász palesztin elnöknek Chirac kijelentette: „Franciaország úgy véli, mind politikai, mind humanitárius szempontok végett a segélyek fizetését fenn kell tartani. Ezen álláspontjának pedig nyomatékot fog adni a nemzetközi közösség szervei és különösen az Európai Unión belül” – közli a Jerusalem Post.

The Jerusalem Post, AFP, MNO

Comments are closed.