Forrás: HVG

Egy osztrák, egy ukrán és egy moldovai embercsempészt fogtak el a győri határőrök pénteken hajnalban – tájékoztatott a határőrség szóvivője.

Kovács Iván határőr alezredes közleménye szerint a határőrök a nyomozást egy lakossági bejelentés alapján kezdték el, amely szerint Sopron térségében külföldi rendszámú autókból más autókba átülve külföldiek a zöldhatár felé tartanak. A nyomozók hajnalban összesen kilenc külföldivel szemben kezdeményeztek eljárást.

Egy Lövő községi pizzéria parkolójába hajnali négy órakor egy ukrán és egy moldovai rendszámú gépjármű gurult be, a sofőrök három-három személyt szállítottak. Nem sokkal később a helyszínre érkezett egy osztrák rendszámú autó is, amelybe három nő átült az ukrán autóból. Az osztrák gépkocsi elindult a soproni határállomás irányába. Az ukrán és a moldovai autó az étterem parkolójában várakozott. A határőrök értesítették a térségben szolgálatot teljesítő határőr járőrt, akik az osztrák autót Sopronban igazoltatták.

A gépjárművezető osztrák személyi igazolvánnyal, a három utas osztrák útlevéllel igazolta magát. Az okmányellenőrző járőr nyomban felfedezte a különbséget az útlevelekben szereplő fényképek és a személyek között, így őket közokirat-hamisítás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt előállították. Az osztrák állampolgárságú sofőrt embercsempészés megalapozott gyanúja miatt állították elő a határőrök. A körülmények egyértelműen igazolták a szervezett jelleget, ezért a másik két autó vezetője ellen is büntetőeljárás indult. Az ukrán és a magát izraeli iratokkal igazoló moldovai gépjárművezetők a pizzéria parkolójában hiába várták osztrák társuk visszaérkezését, hogy a még ott maradt három ukrán nőt is Ausztriába szállítsák, amikor reggel 6 órakor a határőrök igazoltatták, majd előállították őket. A vizsgálat még minden gyanúsított esetében jelenleg is tart – olvasható a közleményben.

MTI

Comments are closed.