Forrás: Híradó

A két csapat egymás elleni első hivatalos mérkőzésére a kiírtnál egy nappal többet kellett várni

A holokauszt emléknap miatt keddről szerdára halasztott mérkőzésen a magyar válogatott magabiztos győzelmet aratott az izraeli csapat felett az amiens-i divízió I-es jégkorong-világbajnokságon.

2. forduló:Magyarország-Izrael 8-0 (3-0, 3-0, 2-0)gól: Vas (6., 14., 26.), Kovács (7.), Peterdi (28.), Szélig (35.), Palkovics (53.), Gröschl (56.)

A két csapat egymás elleni első hivatalos mérkőzésére a kiírtnál egy nappal többet kellett várni: az eredetileg keddre jelölt találkozót a holokauszt emléknap miatt izraeli kérésre a nemzetközi szövetség áttette szerdára. Az izraeliek számára kedden tilos volt a szórakozás és a sportolás, a rendezők ugyanakkor némi értetlenséggel fogadták, miért csak vasárnap este közölték, hogy a második játéknapon nem kívánnak jégre lépni…

A magyar együttes abban a tudatban játszhatott, hogy a németek elleni nyitómérkőzésen sima, 11-2-es vereséget szenvedő izraeliektől nem kell tartania, az időpontváltozás miatt azonban a házigazda franciák elleni csütörtöki összecsapást megelőzően nincs pihenőnapjuk.

A britek elleni 4-3-as győzelmet arató, és a hajrát elrontó gárdában egyetlen változás történt: Szuper helyett Budai állt a kapuban, az olasz Asiagóban légióskodó hálóőrre majd egy nappal később vár feladat.

A mérkőzés elején emberelőnybe kerültek az izraeliek, ám a magyarok előtt adódott helyzet. Aztán a 6. percben Vas Márton talált be létszámfölényben, majd másfél perc múlva Kovács középre adása után egy rivális korcsolyájáról pattant a hálóba a korong. Később megint Vas villant, Szélig tért ölelő átadása után az egykori ferencvárosi kapus, Guszin bal keze alatt emelt a hálóba. Közvetlenül a szünet előtt nőhetett volna a különbség, ám Kovács éppen a lefújás után passzolt a hálóba.

A második játékrészben is folytatódott az egyoldalú csata, és most már emberhátrányból is eredményes volt a magyar együttes. Peterdi kiugrása után Guszin még védett, ám a második hullámban érkező Vas nem hibázott. A dunaújvárosi csatár most mesterhármassal rukkolt elő, és a negyedik vb-gólját szerezte. Gyorsan 5-0 lett, mert az előbb hibázó Peterdi most hatalmas bombát „ragasztott” a jobb felső sarokba. A 35. percben aztán egy hátvéd, Szélig is betalált, távoli kísérlete a bal felső sarokban landolt.

A záróharmadban már egy kicsit kiengedett a biztosan vezető magyar csapat, pedig a fáradó izraeliek sokszor ültek ki a büntetőpadra. Azért így is sikerült betalálni a Guszint váltó Amromin hálójába: Palkovics módosította az állást 7-0-ra. De még nem volt vége, Gröschl egy szépségdíjas passzolgatás végén volt eredményes. A végén még Kovács találhatott volna be, ám lövése nyomán a korong a keresztlécen csattant.

Pat Cortina, a magyar csapat szövetségi kapitánya:”Az első két harmadban nyújtott teljesítménnyel elégedett voltam. Mindenki sokat játszhatott. Lőttünk gólt emberelőnyben és -hátrányban, öt az öt és négy a négy ellen is. Az is örömteli, hogy Budai nem kapott gólt. A záró játékrészben már nem volt megfelelő az összpontosítás, de nem ártott figyelni arra, hogy csütörtökön a franciák ellen játszunk. Nehéz találkozóra számítok, jó, hogy most senki sem sérült meg.”

A magyarok csütörtökön 20 órakor találkoznak az eddig szintén százszázalékos franciákkal.

Az állás a 2. forduló után: 1. Németország 4 pont (15-2), 2. Magyarország 4 (12-3), 3. Franciaország 4 (5-1), 4. Nagy-Britannia 0 (3-5), 5. Japán 0 (1-8), 6. Izrael 0 (2-19)

Kedden játszották:Németország-Japán 4-0Franciaország – Nagy-Britannia 1-0

A hétfői első fordulóban:Magyarország – Nagy-Britannia 4-3Franciaország-Japán 4-1Németország-Izrael 11-2

Következik:csütörtök, 3. forduló:Japán-Izrael 13 óNémetország – Nagy-Britannia 16:30 óFranciaország-Magyarország 20 ó

Comments are closed.