Forrás: MNO

Újabb vírustörzs jelent meg Angliában

2006. április 27. 8:32

MNO

A madárinfluenza H5N1-es vírustörzse eddig több mint 100 ember halálát és 200 millió madár pusztulását okozta, és mintegy 20 milliárd dolláros gazdasági kárt okozott 45 országban. Hazánkban 13,4 milliárd forintos veszteséget szenvedett el a baromfiágazat. Közben Nagy-Britanniában kimutatták a madárinfluenza egyik kevésbé veszélyes törzsét, a H7-es vírust.

A madárinfluenza egyik kevésbé veszélyes törzsét, a H7-es vírust mutatták ki Nagy-Britanniában – közölte a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium. A H7-es vírust a kelet-angliai Norwichtól nem messze, egy baromfitelepen találták elhullott csirkékben. A madárinfluenza kórokozóját először észlelték brit háziszárnyasokban. A H7-es vírus szintén képes emberi megbetegedést okozni, tünetei azonban nem annyira súlyosak, mint a H5N1-es törzsé.

A H5N1 eddig több mint 100 ember halálát és 200 millió madár pusztulását okozta, valamint baromfitenyésztők millióit döntötte szegénységbe a világ 45 országában. Az emberre is veszélyes vírus felbukkanását 2003 és 2005 között még 15 országban észlelték, az idei év első négy hónapjában azonban gyorsan tovább terjedt 30 másik országra – hívta fel a figyelmet David Nabarro, az ENSZ illetékese. Jelentősebb fertőzést Törökországban, Irakban, Izraelben, a Gázai övezetben, Egyiptomban, Afganisztánban, Pakisztánban, Mianmarban, Indiában, Nigériában, Nigerben, Kamerunban és Burkina Fasóban észleltek.

Nabarro a vírus további terjedésére számít. A koordinátor elmondta azt is, hogy a H5N1-es vírus az eddigi ismeretek szerint összesen több mint 200 embert fertőzött meg, a fertőzöttek valós száma azonban ennél sokkal magasabb lehet.

A madárinfluenza mintegy 20 milliárd dolláros gazdasági kárt okozott az érintett országokban. A magyar baromfiágazat 13,4 milliárd forintos veszteséget szenvedett el a betegség miatt. Takács László, a Baromfi Terméktanács igazgatójának tájékoztatása szerint tavaly ősszel ötven százalékra esett vissza a hazai csirkehús-fogyasztás. A csirkehús kereskedelmi forgalma csak most kezd visszaállni a régi szintre, bár az árak még mindig 15-20 százalékkal alacsonyabbak a szükségesnél. Magyarországon sosem jelentett valós veszélyt a madárinfluenza vírusa, az ágazat veszteségét a pánikkeltés okozta – jegyezte meg Takács László. A madárinfluenza miatt elrendelt megfigyelési és védőzónákat e hét kedden szüntették meg.

(Forrás: portfolio.hu, FigyelőNet, Info Rádió, HírTV)

Comments are closed.