Forrás: HVG

Irán 2500 kilométeres, Európát is elérő hatótávolságú ballisztikus rakétákat vásárolt – állította az izraeli katonai hírszerzés feje egy izraeli napilap csütörtöki cikke szerint egy konferencián.

Irán az eddigi rakétáinál fejlettebb, Észak-Koreai gyártmányú BM-25 típusú rakétákat szerzett be, amelyek európai és újabb közel-keleti célpontok elérésére is alkalmasak. Néhány már meg is érkezett Iránba – mondta Ámosz Jadlin a Háárec napilap szerint egy konferencián, amelyet Hájim Herzog néhai izraeli államfő, volt katonai hírszerzési főnök emlékére rendeztek. A folyékony üzemanyaggal működő BM-25 nagyobb hatótávolságú, pontosabb és nagyobb töltet hordozására képes, mint Irán eddigi legfejlettebb, Sahab-3 típusú rakétái – írta a Háárec.

Februárban egy német diplomata országa titkosszolgálatának információira hivatkozva megerősítette egy német újság értesülését, miszerint Irán 18 szétszerelt BM-25-öst vásárolt Észak-Koreától. Az iráni fejlesztésű Sahab-3 2000 kilométeres hatótávolságával képes izraeli célpontok elérésére. A Sahab-3 továbbfejlesztett, szilárd üzemanyagot használó változatát tavaly májusban tesztelte először sikeresen Teherán.

Izrael évek óta dolgozik Hec (Nyíl) elhárító rakétájának fejlesztésén. Ennek legújabb változata izraeli forrás szerint képes hatékonyan megsemmisíteni a Sahab-3-ast. Szakértők szerint Izraelnek – amely nem cáfolja, de nem is ismeri el, hogy nukleáris technológiával rendelkezne – több mint 200 nukleáris robbanófej áll rendelkezésére.

MTI

Comments are closed.