Forrás: Híradó

Irán az eddigi rakétáinál fejlettebb, Észak-Koreai gyártmányú BM-25 típusú rakétákat szerzett be, amelyek európai és újabb közel-keleti célpontok elérésére is alkalmasak

Néhány már meg is érkezett Iránba. A folyékony üzemanyaggal működő BM-25 nagyobb hatótávolságú, pontosabb és nagyobb töltet hordozására képes, mint Irán eddigi legfejlettebb, Sahab-3 típusú rakétái – írta a Háárec.

Februárban egy német diplomata országa titkosszolgálatának információira hivatkozva megerősítette egy német újság értesülését, miszerint Irán 18 szétszerelt BM-25-öst vásárolt Észak-Koreától.

Az iráni fejlesztésű Sahab-3 2000 kilométeres hatótávolságával képes izraeli célpontok elérésére. A Sahab-3 továbbfejlesztett, szilárd üzemanyagot használó változatát tavaly májusban tesztelte először sikeresen Teherán.

Az iráni fegyverzet fejlődése, társulva a – békés célúnak mondott – nukleáris technológiával, növeli az aggodalmat Izraelben és a nemzetközi közösség más tagjainál.

Izrael évek óta dolgozik Nyíl elhárító rakétájának fejlesztésén. Ennek legújabb változata izraeli forrás szerint képes hatékonyan megsemmisíteni a Sahab-3-ast. Szakértők szerint Izraelnek – amely nem cáfolja, de nem is ismeri el, hogy nukleáris technológiával rendelkezne – több mint 200 nukleáris robbanófej áll rendelkezésére.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.