Forrás: Index

Sz. I. M.

A MIÉP szerint törvénytelenül és a zöldterületeket pusztítva egyezik bele a fővárosi önkormányzat a Hajógyári-sziget beépítésébe. Zsinka szerint a városházi pártokat megvásárolta a befektető Plaza Centers. A városházi pártok szerint nem.

Mi itt ülünk, és várjuk, hogy megvásároljanak, de senki nem jön, mondta nevetve Szőke László, az MDF fővárosi frakcióvezetője az Indexnek, miután a MIÉP azzal gyanúsította meg az összes közgyűlésbeli pártot a Városházán, hogy lefizették őket a Hajógyári-szigetet beépíteni akaró befektetők. Szőke hozzátette, ők egyébként ellenzik a beépítést, és miközben nyilatkozott, megnyomta az előterjesztés szavazásakor a NEM gombot.

A Fidesz szintén visszautasította a MIÉP vádjait, és amúgy ők is ellenzik a terveket, mondta Endrédy István frakcióvezető-helyettes. Bőhm András és Gy. Németh Erzsébet, az SZDSZ, illetve az MSZP frakcióvezetői egyaránt visszautasították a vádaskodást.

Két százalék

Bőhm azt is hozzátette, az ilyen stílusú politizálást felháborítónak tartja, és a választók a mostani országos választásokon két százalékra értékelték ezt a fajta közéleti tevékenységet Budapesten.

Sammy S. Smucha, a befektetőcsoport vezetője az Indexnek szintén visszautasította a feltételezést, elmondta, hogy senkit nem vettek meg. (Közben fogadta a városházi emberek gratulációját a projekt jóváhagyásához.)

Az összes fát kivágják?

Előzőleg Zsinka László és Balczó Zoltán, a MIÉP-Jobbik városházi vezetői tartottak sajtótájékoztatót, amelyen elmondták, az összes fa kivágásával járna a Hajógyári-sziget tervezett beépítése, ahol a Plaza Centers (egy izraeli érdekeltségű cég, bár ezt a MIÉP-esek nem mondták) 400 milliárd forintért építene kaszinókat, szállodát, és egyébként nem óvná meg a Hadrianus-palotát, az egyedülálló római emléket sem.

Ennek kapcsán Sammy S. Smucha elmondta, konzorciumukban a Palaza Centers csak 30 százalékkal rendelkezik. Szintén 30-30 százaléka van Bernard Schreiernek, valamint az MKB pénzintézetnek, továbbá 10 százalékkal ő maga rendelkezik.

Smucha: akár ma visszaadják a Hadrianus-palotát

A helytartói palotáról, Hadrianus egyedülálló műemlékéről Smucha elmondta, ők ezt nem akarták megvenni, és akár ma visszaadják, ha az állam visszaadja a telekrész árát. Ez a rész csak 20 százalékot tesz ki az összes ingatlanból, és ott előbb régészeti feltárások lesznek, majd múzeumot alakítana ki a cég, tehát nem fogják károsítani a római emlékeket.

A fakivágásokról korábban Demszky Gábor nyilatkozott: a főpolgármester szerint a Hajógyári-szigeten csak a gyárterületen épülnek beruházások, a zöldterületeket, így a Sziget-fesztivál területét nem érintik a fejlesztések.

Beléjük fojtották a szót

A miépesek tiltakoztak amiatt is, hogy a közgyűlés levezető elnöke, Schiffer János előbb beléjük fojtotta a szót, nem engedte, hogy hozzászóljanak a vitához, majd a pártok nem szavazták meg az ügyrendi voksoláson, hogy újra megnyissák a vitát. A MIÉP ezért feltételezi, hogy lefizették a Városházán ülő többi pártot.

Közben beesett a sajtótájékoztatóra Demszky Gábor korábbi legközvetlenebb munkatársa, a hatalmától megfosztott, de formailag még hivatalban lévő főpolgármester-helyettes, Atkári János. Ő is felolvasott egy nyilatkozatot, hogy korrupciógyanús ügylet történt, és ő tévesen szavazta meg a napirendet, közben azonban kiderült, hogy ő az óbudai gázgyár területének magánérdekeltségbe adásáról beszél, és arról még nem is szavazott senki.

Mi történt Atkárival?

Atkári ekkor zavartan visszavonta kijelentéseit, és mondta, hogy tévedés történt. De később majd még visszatér az ügyre, mert felháborító a gázgyár ügyének előkészítése is.

Zsinka szerint a Városházán elszabadult a pokol, a koalíciós pártok már a saját jogszabályaikat sem tartják be az ügyek intézésekor. Zárt ülésen vagy előkészítés nélkül, az utolsó pillanatban, kész helyzet elé állítva tárgyaltatják a napirendeket, és ez ellen szerinte a hivatali apparátus is felemelte már a szavát, igaz, nem nyilvánosan.

Comments are closed.