Forrás: MNO

Izraeli nagykövet: meggyalázták a Felszabadulás Napját

2006. április 26. 17:00

MNO

Izrael Olaszországba akkreditált nagykövete szerdán „barbár” cselekedetnek nevezte a keddi milánói Izrael ellenes demonstrációt. Mussolini fasiszta köztársasága elleni népi felkelés 61. évfordulójára rendezett felvonulást tegnap tüntetők egy csoportja izraeli zászlók elégetésével, és

„Intifáda” kiálltásával zavarták meg. Állítólag szélső baloldaliak voltak az elkövetők.

Április 25-e Olaszországban nemzeti ünnep. Ezen a napon az 1945-ös náci ellenes partizánfelkelésre emlékeznek, amely általános ellenállási mozgalmat indított meg Benito Mussolini már csak Észak-Olaszországra kiterjedő saloi köztársasága ellen. Ez utóbbi jelképes eltűnését jelentette a diktátor és szeretőjének 3 nappal későbbi felakasztása, amelyre Milánó külvárosának egy benzinkútjánál került sor.Olaszország fasizmus alól való felszabadulásának 61. évfordulójára rendezett milánói felvonulást kedden a hírek szerint Izrael ellen tüntető szélsőbaloldaliak zavarták meg. A RAI olasz televízió tájékoztatása szerint az egykori partizánok részvételével minden évben megrendezett Felszabadulás Napja rendezvényt tegnap megzavarók izraeli zászlókat égettek és a palesztin felkelést támogatván „Intifáda” jelszavakat kiabáltak.

Olasz politikai vezetők, és az ország zsidó közössége azonnal elítélte az eseményt:

Romano Prodi, a választásokon győztes balközép párt vezetője „gyalázatos intoleráns tüntetésnek” minősítve felháborodottan ítélte el az eseményt.

Claudio Morpurgo, az Olasz Zsidók Szövetségének elnöke komolynak értékelte az eseményeket, mivel szerinte a látszólagos Izrael állam elleni demonstráció mögött valójában a zsidóellenesség újjáéledése áll.

Ehud Gol, izraeli nagykövet szerdán kifejtette: „zsidóként és izraeliként egyaránt szégyen és düh kavargott bennem szélső baloldaliak (!) „fasiszta”, barbár viselkedésének látványától, akik meggyalázták a Felszabadulás Napjának szentségét”

Haaretz, AP

Comments are closed.