Forrás: Origo

Húszmillió dolláros humanitárius segélycsomagot ígért a palesztinoknak éves támogatási keretéből szerdán Norvégia, a francia külügyminiszter pedig a palesztinok segélyezésének folytatása mellett állt ki Párizsban az európai-arab fórum megnyitóján.

Norvégia a Hamász radikális szervezet vezette palesztin kormánynak a 20 millió dollárból közvetlenül semmit sem juttat. Meg fogja keresni a módját annak, hogy a pénzt a palesztin néphez juttassa el az ENSZ-en vagy norvég civil szervezeteken keresztül – jelentette ki Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök Mahmúd Abbász palesztin elnökkel közösen tartott oslói sajtóértekezletén.

Stoltenberg döntő fontosságúnak nevezte, hogy elkerüljék a palesztin nép humanitárius helyzetének további romlását. Norvégia tavaly mintegy 79 millió dollár segélyt folyósított a palesztinoknak, s Stoltenberg szerint idén „még többet” is ad.

A palesztinok segélyezésének folytatása mellett állt ki Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter szerdán Párizsban az európai-arab fórum megnyitóján. A fórum témája az európai és az arab országok közötti párbeszéd ösztönzése, valamint a Hamász felemelkedése, az iráni atomprogram és a Mohamed prófétáról európai újságokban megjelent karikatúrák keltette feszültségek enyhítése.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kanada és számos más ország leállította a palesztin kormánynak nyújtott pénzügyi támogatását azután, hogy a palesztin törvényhozási választások nyomán a Hamász került hatalomra a múlt hónapban. A segélyezés folytatását két feltételhez kötik: a kormányzó palesztin szervezetnek le kell mondania az erőszakról és el kell ismernie Izraelt. Az arab országok, hogy megpróbáljanak segíteni a pénzszűkében lévő palesztin kormánynak, márciusi szudáni csúcstalálkozójukon legalább 55 millió dolláros havi segély átutalására tettek ígéretet.

A palesztin elnök nemzetközi konferencia azonnali összehívását szorgalmazta Oslóban az izraeli-palesztin konfliktus megoldására, hozzátéve, hogy a konferencia keretében közvetlen tárgyalások kezdődhetnének a két fél között. A Nobel Intézetben elhangzott beszédében Abbász azt javasolta, hogy a megbeszéléseken működjön közre egy nemzetközi csoport, esetleg a közel-keleti rendezésben egyébként is közvetítő „kvartett”, amelyet az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ alkot.

Izrael válaszul közölte: már létezik egy formula a béketárgyalások folytatására, mégpedig a régóta megfeneklett és nemzetközi támogatást élvező „útiterv”, amely végső szakaszában egy Izrael mellett élő palesztin állam megalakítását tűzi ki.

(MTI)

Comments are closed.