Forrás: Origo

Izrael mégsem állítja bíróság elé egy izraeli miniszter meggyilkolásának vádjával Ahmed Szaadat palesztin vezetőt – jelentette be szerdán az izraeli igazságügyi minisztérium.

A tárca bizonyítékok hiányával magyarázta a döntést, ám egyúttal jelezte: Ahmed Szaadatot, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (NFPF) radikális szervezet vezetőjét más – közelebbről meg nem jelölt – „biztonsági bűncselekmények” miatt még bíróság elé állíthatják.

Ehud Olmert izraeli ügyvezető miniszterelnök korábban maga ígérte meg Szaadat felelősségre vonását, amely a legnagyobb figyelmet kapó bírósági eljárásnak ígérkezik azóta, hogy egy izraeli bíróság 2002-ben börtönbüntetésre ítélte Marván Bargúti palesztin vezetőt izraeli célpontok elleni támadások megszervezésének vádjával.

Izrael azzal vádolja Szaadatot, hogy ő adott parancsot Rehavam Zeévi – szélsőjobboldali beállítottságú – izraeli idegenforgalmi miniszter 2001-es meggyilkolására. Szaadatot és a palesztin szervezet másik négy tagját emiatt egy palesztin bíróság elítélte és a jerikói börtönben tartották őket fogva. Az izraeli hadsereg idén március 14-én azonban megostromolta a börtönt és elfogta Szaadatot, valamint társait. A hadsereg Olmert utasítására indította az akciót, mert olyan információt kapott, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök szabadon akarja bocsáttatni a parlamenti képviselővé választott Szaadatot és tettestársait.

(MTI)

Comments are closed.